Wat is een broodhaantje?
Een broodhaantje is simpelweg een broodje in de vorm van een haan. Oorspronkelijk zet je het broodje op een Palmpasen stok tijdens Palmpasen, de zondag vóór Pasen. De haan heeft daarmee een Bijbelse betekenis. Zodra de haan 3 keer zou kraaien in de morgen zou Petrus, één van de volgelingen van Jezus, zeggen dat hij hem niet kent. Met dit recept kun je makkelijk je eigen broodhaantje maken.
Ingrediënten
- Rozijntjes (als oogjes)
- 1 zakje instant gist
- 350 milliliter lauwwarm water
- 500 gram wit broodmeel
- 10 gram zout
- 3 eetlepels boter (op kamertemperatuur) + extra
- 2 eetlepels honing
- 1 ei, losgeklopt
Broodhaantjes maken
- Wel de rozijnen in warm water.
- Los de gist op in 100 milliliter water en laat even staan.
- Doe het broodmeel, zout, boter, honing en overige water in de kom van de mixer.
- Voeg het gistmengsel toe en kneed op middelhoge snelheid in circa 8 minuten tot een soepel deeg. Met de hand kneden kan natuurlijk ook.
- Laat het deeg afgedekt zo’n 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Giet ondertussen de rozijnen af en laat ze drogen.
- Kneed het deeg even door en verdeel het in verschillende delen (het ligt eraan hoe groot je de haantjes graag wilt maken).
- Bol alle stukjes op en laat ze afgedekt een kwartiertje rijzen.
Haantjes vormen
- Vorm de haantjes.
- Eventueel kun je een rozijn in het deeg drukken als oogje.
- Smelt wat boter en strijk de haantjes daar voorzichtig mee in.
- Dek af en laat ze zo’n 50 minuten narijzen.
Afbakken
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Bestrijk de haantjes met losgeklopt ei.
- Bak ze in circa 20 minuten gaar en goudbruin.
- Fijne Pasen!
Naast broodhaantjes ook broodhaasjes op tafel?
Probeer deze lieve konijntjes!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.