Tiramisu is zo’n dessert waar je je gasten heel erg blij mee maakt. Wij maken hem graag, omdat hij zo makkelijk voor te bereiden is wanneer je een etentje hebt. Hier vind je het allerlekkerste basisrecept voor tiramisu en variaties met onder andere aardbeien, citroen en koffiekaramel.
Basisrecept tiramisu
Hier vind je het basisrecept voor een klassieke tiramisu. Zelfs de lange vingers kun je met dit recept zelf maken. Voor meer gemak koop je ze in de winkel. Dit recept bevat ook een lekkere variatietip.
Tiramisu met aardbeien
De klassieke tiramisu maar dan met aardbeien is minstens zo lekker! Dip de lange vingers in appelsap of sinaasappelsap. Verrijk de mascarpone laag met (zelfgemaakte) aardbeienjam en voeg plakjes verse aardbei toe. Top de tiramisu af met Franse meringue brokken. Voilà, in een handomdraai een heerlijk dessert met zomerkoninkjes op tafel!
Citroen tiramisu
Deze citroen tiramisu is lekker fris. Je bouwt hem op met een koekjesbodem met citroenrasp erin. Op deze bodem komt mascarponecrème en lemoncurd. Die kun je zelf maken, of kant-en-klaar kopen in de supermarkt. In het biscuit dat je gebruikt verwerk je koffie voor die echte tiramisusmaak. Tijdens de opbouw trempeer je hem met citroensiroop. De lange vingers dip je in koffiesiroop. Garneer ‘m met een crumble van havermout en citroen. En schijfjes citroen natuurlijk. Volgens Janny is deze tiramisu nóg lekkerder dan de klassieke variant!
Tiramisutaart met koffiekaramel
Deze laagjestaart bouw je op met mascarponecrème, cake met amaretto en lange vingers aan de zijkant. Die – om het extra lekker te maken – voor de helft zijn gedipt in chocolade. De koffiekaramel met hazelnoten maakt hem extra bijzonder!
Tiramisutaart met amarena kersen
Deze tiramisutaart maak je met amarena kersen. Begin met een stevige koekbodem met daarop een namelaka van chocolade en koffie, lange vingers gedipt in koffie-kirschsiroop en kersen-mascarpone room. Je garneert hem met een crème chantilly, kersen en chocolade. Een bijzonder mooi en lekker taartje!
Bekijk het recept
Gezonde tiramisu uit een glaasje
Zin in een gezondere variant? Gelukkig kun je aan je tiramisu ook een gezonde draai geven. Met dit recept zet je leuke en gezonde glaasjes op tafel. Let op! Dit dessertje moet 4 uur opstijven in de koelkast.
Dit heb je nodig voor 4 personen
- 12 lange vingers
- 2,5 gelatineblaadjes
- 1,5 eetlepel honing
- 320 gram magere kwark
- 15 milliliter espresso
- 10 gram cacaopoeder
- Pure chocolade
Zo maak je het
- Week de gelatine in koud water.
- Meng de helft van de kwark met de espresso, 0,5 eetlepel honing en 4 gram cacaopoeder.
- Meng de andere helft met de rest van de honing.
- Smelt de gelatine in aanhangend vocht en mix de helft door het ene kwarkmengsel en de andere helft door de andere. Meng goed, zodat het goed oplost in de kwark.
- Hak de chocolade grof.
- Vul de glaasjes om en om met lange vingers (in stukjes) – koffiekwark – gehakte chocolade – honingkwark.
- Herhaal tot je alle glaasjes hebt gevuld en zet minstens 4 uur in de koelkast.
- Garneer met de overgebleven cacaopoeder.
Benieuwd naar het verhaal achter de geliefde tiramisu?
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.