Na een uitgebreid diner lijkt het alsof er echt niets meer bij kan. Maar zodra dat toetje op tafel komt, gebeurt er iets magisch: ineens heb je weer trek! Het zelfgemaakte dessert gaat er met gemak in, alsof je een geheime ’toetjesmaag’ hebt die speciaal daarvoor open gaat. Maar hoe zit dat nou echt? Hebben we stiekem een speciaal plekje voor die zoete afsluiter, of is er iets anders aan de hand?
Vervelingseffect
Tijdens het eten kan het zomaar gebeuren dat je smaakpapillen zich wat gaan vervelen door de smaak, textuur en geur van een gerecht. Dit noemen we sensorische verzadiging. Je denkt dat je vol zit, maar eigenlijk ben je dat nog helemaal niet. Als echte alleseter is dit effect juist heel handig, want het zorgt ervoor dat we gevarieerd eten en alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen. Wanneer we genoeg hebben van een hartig gerecht, krijgen we vaak zin in een zoete afsluiter. En het werkt ook andersom: na een zoet toetje heb je soms ineens trek in iets hartigs.
Uitzetten van de maagwand
Wanneer de maag leeg is, blijft deze relatief klein. Maar zodra je begint te eten en drinken, zet de maag uit en wordt hij groter. Hoe ver de maag kan uitzetten, hangt af van de druk in de buik. Daarnaast spelen twee factoren een belangrijke rol. Ten eerste, het zien en ruiken van eten. Zodra je iets lekkers waarneemt, sturen de hersenen een signaal naar de maag om zich alvast te ontspannen. Ten tweede, het type voedsel dat zich al in de maag bevindt. Ook dit beïnvloedt de mate van ontspanning. Interessant is dat suikers en glucose de maag extra goed laten ontspannen, wat misschien verklaart waarom er na een maaltijd vaak toch nog ruimte is voor een toetje. Alleen al het denken aan een dessert kan ervoor zorgen dat de maag zich verder ontspant en ruimte creëert voor dat laatste, heerlijke hapje.
Gewenning
Ons lichaam heeft een natuurlijke voorkeur voor zoet en vet, en dit begint al in onze vroege jeugd. Vanaf de eerste momenten dat een baby melk drinkt, krijgt hij een flinke dosis suikers en vetten binnen. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een goede groei en ontwikkeling. Hierdoor raken we op jonge leeftijd gewend aan de zoete smaak. Daarnaast is ons lichaam zo geprogrammeerd dat we bittere groente vaak associëren met iets wat schadelijk of giftig kan zijn. Hierdoor zijn we van nature minder geneigd om groente te eten.
Kortom, door het vervelingseffect, het uitzetten van de maagwand en gewenning hebben we (bijna) altijd nog een plekje over voor een toetje. Perfect, want dat betekent dat een zelfgemaakt baksels na het eten niet hoeft te ontbreken.
De lekkerste toetjes
Heb je trek gekregen in een toetje? Wij hebben de lekkerste, zomerse toetjes van Heel Holland Bakt voor je op een rijtje gezet.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.