Je dag starten met havermout is gezond, lekker en ook nog eens voedzaam. Maar om niet dag in dag uit hetzelfde te eten delen we 2 variaties op je ontbijt.
Is havermout gezond?
Volgens het Voedingscentrum zit havermout vol met koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Maar of het gezond is ligt er natuurlijk ook aan hoe je het combineert. Met volle melk is havermout namelijk ongezonder dan in combinatie met een plantaardige melk. En voeg je suikers toe in plaats van fruit, dan maakt dat natuurlijk ook verschil.
Havermout ontbijt
Dit heb je nodig:
- 250 milliliter havermelk
- 50 gram havermout
- Kaneel (naar smaak)
- Appel
- Nootjes
Zo maak je het:
- Snijd partjes van de appel en verdeel ze over de bakplaat. Bestrooi met kaneel. Bak ze 15 minuten op 200 graden.
- Verwarm de havermout in een pannetje, samen met de havermelk en de kaneel. Roer goed door elkaar voor ongeveer 5 tot 10 minuten.
- Verdeel de partjes over je havermout en maak af met een beetje honing en wat nootjes.
Golden milk
Nóg een variatie op je havermoutpap. Misschien ken je golden milk wel. Er worden cappuccino’s, latte macchiato’s en andere drankjes van gemaakt. Het is een combinatie van kurkuma, samen met een aantal andere kruiden én (plantaardige) melk. Naast dat je het kunt drinken, kun je kurkuma ook verwerken in je maaltijd. Bijvoorbeeld in je pap.
Gebruik hiervoor dezelfde hoeveelheden melk en havermout als in het recept hierboven.
Zo maak je het
- Doe de haver- of amandelmelk in de pan.
- Maak een kruidenmix van 1 theelepel kaneel, 1 theelepel kurkuma, een beetje verse gember (geschaafd) en een halve theelepel kardemom.
- Voeg dan de havermout en de kruiden toe in de pan en blijf goed roeren tot het geheel dik wordt.
- Schep het in je kom en maak af met bijvoorbeeld de appels uit de oven of plakjes banaan.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.