E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Handige tips: hier moet je op letten als je bakt met boter

Wat doet de temperatuur van boter met de smaak van je baksel? En hoe kun je zelf boter maken? We leggen het je uit!

Boter in een schaal op een aanrechtblad

Boter geeft je baksel vaak net die lekkere smeuïge smaak. Maar het kan soms wel een precisiewerkje zijn. Op welke temperatuur voeg je de boter toe, wat is de invloed op je baksel en hoe maak je het zelf? Kortom, waar moet je rekening mee houden als je gaat bakken met boter?

Warme en koude methode

De temperatuur van de boter kan veel effect hebben op de smaak van je baksel. Zeker als je een cake bakt. In sommige bakkerijen wordt daarom ook wel eens gesproken over de koude en de warme methode. Wat dan vooral weer te maken heeft met de temperatuur van de boter.

Koude methode

Voor de koude methode maak je gebruik van boter op kamertemperatuur. Meestal zal je de boter dan luchtig op moeten kloppen. Het is hierin ook zeker van belang om het op die temperatuur te gebruiken. Is het te koud, dan loop je het risico dat je het stukslaat. Is het te warm, dan krijg je het niet mooi luchtig. Met de koude methode krijg je vaak een heerlijk luchtig beslag. Zoals bij dit recept:

Luchtige marmercake

De perfecte madeleine bak je zoWarme methode

Waarschijnlijk verwachtte je het al; bij de warme methode is het juist de bedoeling om gesmolten boter toe te voegen. Dit zorgt voor dat typisch smeuïge botersmaakje wat je baksel zo lekker kan maken. Proef het bijvoorbeeld eens in dit schelpvormige cakeje, de madeleine:

Madeleines maken

Gebruinde boter

Lepel beurre noisetteAls je boter dan nog iets langer op het vuur laat staan krijg je vanzelf beurre noisette. Dit is bruin gesmolten boter die we ook wel hazelnootboter noemen. Dat komt door de smaak en geur die een beetje hazelnootachtig is. Heerlijk om eens mee te experimenteren. Zoals in dit recept:

Sinaasappel financiers

Zelf boter maken

Misschien heb je wel eens een doe-het-zelver voorbij zien komen, bijvoorbeeld op TikTok of Instagram. Zelf boter maken is namelijk hartstikke populair! En eigenlijk ook helemaal niet moeilijk. Het belangrijkste ingrediënt? Geduld.

Maar hoe maak je het nou zelf?

Bekijk het recept op MAXVandaag

Botervervangers

Misschien wil je eens een wat gezondere taart of cake op tafel zetten, of misschien ben je op zoek naar een vegan vervanger voor boter. Gelukkig zijn er talloze mogelijkheden om boter in een recept te vervangen! We zetten ze voor je op een rijtje.

Bakken zonder boter

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.