E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Griep of verkouden? Deze voeding ondersteunt je herstel

Van havermout tot yoghurtmuffins en verse volkoren crackers. Deze baksels ondersteunen jouw herstel tijdens griep of verkoudheid.

havermoutpap-1920

Als je griep hebt of verkouden bent, is het belangrijk om je lichaam te ondersteunen met de juiste voeding. Het geeft je lijf de energie en voedingsstoffen die het nodig heeft om te herstellen. Dat is niet alleen een simpele bouillon of kippensoep, je kunt ook lekkere dingen bakken die je herstel bevorderen. Handig om vast een voorraadje in de vriezer te leggen, zodat je het kunt pakken als je je niet fit voelt. Deze recepten zijn niet alleen verwarmend en troostend, maar ook nog eens goed voor je herstel. Dubbele winst!

Wat is goed om te eten bij griep?

Als je een flinke griep te pakken hebt, moet je misschien helemaal niet aan eten denken. Toch is het goed om te proberen wat kleine beetjes te eten, zodat je lichaam voldoende energie houdt om te herstellen. Kies voor makkelijk te verteren voedsel, zoals bouillon, zacht fruit, gekookte groente of havermout. Het is bovendien belangrijk om goed te blijven drinken, zeker als je koorts hebt. Thee met honing of gember zijn fijn voor je keel. Gember werkt ontstekingsremmend en helpt tegen misselijkheid. Benieuwd wat je nog meer kunt drinken als je vecht tegen griep of verkoudheid?

3x warme drankjes bij verkoudheid

Havermout voor herstel

Een bakje pap of havermout is een goed maaltje als je griep hebt. Havermout is rijk aan voedingsvezels en biedt langdurige energie, wat belangrijk is voor herstel. Het helpt bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel en bevat essentiële voedingsstoffen zoals vitamine B, ijzer, magnesium en zink. Echt krachtvoer dus! Je kunt havermout op talloze manieren bereiden, wij laten je zien hoe je een appeltaart-havermoutje en een golden milk havermout (met kurkuma en gember) maakt. Makkelijk en zo klaar!

2x Havermout recept

YoghurtYoghurtmuffins voor weerstand

Yoghurt bevat probiotica wat de gezondheid van je darmen bevordert. Dit versterkt je immuunsysteem en kan er zelfs voor zorgen dat je sneller herstelt van de griep. Yoghurt is een bron van eiwitten, calcium en vitamine B12, dat kun je goed gebruiken als je ziek bent! Laat zoete zuivel, zoals melk, daarentegen liever links liggen. Vooral als je verkouden bent, kan dit de slijmproductie juist verergeren. Een bakje yoghurt is een prima keuze, maar je kunt er ook deze yoghurtmuffins mee maken. Die kun je makkelijk van tevoren maken en invriezen voor minder fitte momenten.

Yoghurtmuffins

çilbirEitje voor extra kracht

Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam en helpen bij het herstellen en opbouwen van weefsel. Ze zorgen ervoor dat je spieren niet teveel afzwakken als je griep hebt. Producten zoals kip(penbouillon), yoghurt, tofu en eieren zijn een bron van eiwitten. Als je weinig smaak hebt door een verkoudheid, heb je wellicht zin in een beetje pit en veel smaak. Dan is het Turkse eigerecht çilbir een goede keuze. Dit gerecht van gepocheerde eieren bevat een pepertje en knoflook. Peper helpt je om de griep er sneller ‘uit te zweten’ en knoflook heeft een sterke antibacteriële werking.
Turkse çilbir maken

Volkoren crackers tegen griep

Misschien ben je zo ziek van de griep dat je alleen een stukje toast of simpele cracker binnenhoudt. Dan zijn volkoren crackers een goede keuze. Ze zijn een lichte bron van koolhydraten met veel vezels. Dat geeft een verzadigd gevoel en is goed voor je stoelgang. Deze crackers zijn makkelijk om te maken en je kunt ze goed luchtdicht verpakt enkele weken bewaren. Handig om een voorraadje in huis te hebben tijdens de koude wintermaanden.

Dit heb je nodig 

  • 250 gram volkorenmeel
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 120 milliliter water
  • 20 gram gemengde zaden (zoals sesamzaad, lijnzaad, maanzaad of chiazaad)
  • Grof zeezout

Zo maak je ze

Leg wat zaadjes opzij voor de afwerking. Meng de overige zaden met het volkorenmeel en de zout. Voeg water en olie toe en meng tot een deegbal. Als je deeg te droog is, voeg dan lepel voor lepel een beetje water toe tot het samenkomt (het moet niet te nat worden). Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 2 millimeter dik op een bakpapier of bakmatje. Besprenkel het deeg met de overige zaadjes en grof zeezout en rol dit voorzichtig met de deegroller in het deeg. Snijd crackers van het deeg met een mes of pizzames in een formaat naar keuze. Je kunt de crackers daarna los van elkaar op de bakplaat leggen, maar gewoon de hele plak zo in de oven werkt ook. Bak de crackers op 200 graden voor ongeveer 15 minuten in de oven. Check of ze goudbruin zijn. Zo niet, laat ze dan steeds 1 minuut in de oven en controleer opnieuw tot ze goed zijn. Laat de crackers daarna volledig afkoelen, dan worden ze knapperig.

Liever voorkomen dat je griep of verkoudheid krijgt? MAXVandaag zocht uit wat je daarvoor moet doen. Wat dat is, lees je hier. 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.