Moet je glutenvrij eten? Of krijg je iemand op bezoek met een glutenintolerantie? Gluten zorgen voor de elasticiteit in gebak en brood. Hoe kun je toch glutenvrij bakken?
Alles over gluten en glutenvrij bakken
Recept voor glutenvrije koekjes
Deze glutenvrije amandelkoekjes met citroen maak je met glutenvrije havermout en amandelmeel. Smakelijke en gezonde knapperige koekjes. Makkelijk om te maken en snel klaar!
Hoe vervang je bloem door amandelmeel
Je kunt normale bloem in een recept vaak goed vervangen door amandelmeel. Omdat je glutenvrij moet eten, of omdat je graag wil experimenteren met smaak en structuur. Houd er rekening mee dat bloem zorgt voor luchtigheid en dat amandelmeel een wat steviger en compacter eindresultaat geeft. Als je niet glutenvrij hoeft te eten, adviseren we je om ongeveer de helft van de bloem te vervangen door amandelmeel. Je behoudt dan de luchtigheid die bloem aan je baksel geeft, maar krijgt de rijke smaak en smeuïgheid van de amandelen.
Voor het vervangen van bloem door amandelmeel kun je ongeveer de verhouding 1 = 1,5 aanhouden. 1 cup bloem, is 1,5 cup amandelmeel.
Maak je zelf amandelmeel, dan kun je ook experimenteren met de samenstelling van je meel. Vervang bijvoorbeeld eens de helft van de amandelen door hazelnoten of pistache.
Meer glutenvrij bakken?
Uitgebakken met de glutenvrije koekjes? Deze amandelcake met frambozen-mascarponevulling is een goede tweede keuze! We noemen hem ook wel een cake 2.0, want hij is extra lekker zacht van smaak door de kaneel en amandelmeel. En hij is voorzien van een frisse, romige mascarpone-framboos vulling!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.