Glutenvrij gebak: 10 heerlijke recepten
Als je geen gluten kunt verdragen, omdat je een glutenintolerantie hebt, is het soms best een uitdaging om een lekker gebakje te vinden. Maar zelf bakken kan natuurlijk altijd! Wij helpen je op weg met deze verrukkelijke glutenvrije recepten.
Gluten
Gluten betekent ‘lijm’ in het Latijn en deze betekenis zegt veel over de rol van de veelbesproken gluten in onze baksels. Gluten zijn lange eiwitketens die in veel graansoorten voorkomen. Zo’n eiwitketen heeft de vorm van een spiraal. Wanneer je (brood)deeg maakt, hechten de ketens zich aan elkaar en dat zorgt ervoor dat je baksel goed rijst en lekker elastisch wordt.
Normaal gesproken worden gluten makkelijk verteerd in het maagdarmkanaal, maar bij mensen met een glutenintolerantie is dat helaas niet het geval. Gelukkig zijn er heel wat alternatieve graansoorten die glutenvrij zijn: rijst, maïs (maïzena en polenta), teff, tapioca, soja, quinoa, boekweit, gierst en sorghum bijvoorbeeld. En ook nog genoeg niet-granen die je kunt gebruiken als alternatief.
Wij hebben 10 heerlijke recepten voor je verzameld die je daarmee kunt maken.
Meer weten over glutenvrij bakken
Glutenvrije Brownies
Het is altijd gevaarlijk om een portie brownies in huis te hebben. Je knippert 3x met je ogen en ze zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Zo lekker! En je kunt ze heel goed glutenvrij maken. In dit recept maken we de brownies met amandelmeel en een flinke portie noten. Het vleugje amaretto geeft ze net een spannende smaaktwist. En de ganache bovenop maakt het feest compleet.
Zin in gezond? Probeer dan eens deze zoete aardappel brownies! En geef ze als finishing touch een topping van zoete aardappel botercrème. Klinkt misschien wat vreemd, maar geloof ons: dit is super lekker.
Zoete aardappel brownies Zoete aardappel botercrème
Macarons
Macarons zijn kleine ronde luchtige koekjes die aan elkaar geplakt zijn met een zachte vulling. Het beslag wordt gemaakt van amandelen, suiker en eiwit. En dat maakt ze dus hartstikke glutenvrij! Ze zijn er in ontelbaar veel smaken en kleuren en ze staan bekend als lastig te bakken koekjes. Gelukkig hebben wij Robèrt. Hij legt je stap voor stap uit hoe je mooie macarons maakt.
Glutenvrije Worteltaart
Worteltaart is zo’n fijne klassieker die goed past bij deze tijd van het jaar. Lekker kruidig en warm met een frisse romige topping; perfect voor de koude herfst- of winterdag. En bij iedereen geliefd! Deze worteltaart is niet alleen glutenvrij, maar ook nog zonder geraffineerde suikers, lactosevrij en vegan. En dan zitten er ook nog worteltjes in! Hoe gezond wil je het hebben?
Petit Crème Bitterkoekjes
Petit crème bitterkoekjes zijn heel erg leuk om te maken. Deze snoezige hapjes zijn kleine bitterkoekjes met een dopje botercrème die wordt afgewerkt met witte chocoladefondant. In één hap zijn ze weg en dat maakt ze de perfecte traktatie. Bovendien zijn ze glutenvrij, omdat het bitterkoekje wordt gemaakt van amandelmeel.
Glutenvrije Cheesecake
Een glutenvrije cheesecake maken lijkt niet zo ingewikkeld. Alleen de bodem bevat meestal gluten, dus als je die vervangt door iets anders zit je goed. In dit recept gebruiken we daarvoor glutenvrije havermout, kokos en pecannoten. En we gaan nog een stapje verder. Want deze cheesecake is ook lactosevrij, suikervrij en vegan. De roomlaag wordt gemaakt van cashewnoten je kunt de taart afmaken met fruit naar keuze of een beetje limoenrasp.
Glutenvrije Sticky
Liefhebbers van karamel en toffee opgelet, deze sticky moet je proberen! De basis van de taart bestaat uit dadels, pecannoten, rietsuiker en gember. Daarbij komt een dadelsaus en de taart wordt afgemaakt met kletskoppen. Die je trouwens ook weg kunt laten, of los kunt bakken als koekje voor bij de koffie of thee.
Gluten- en Lactosevrije Sticky
Citroen-amandelkoekjes
Deze citroen-amandelkoekjes zijn een aanrader om eens te proberen. Lekker knapperig en klaar in een handomdraai! Van dit recept, maak je gelijk een heleboel koekjes. Zo heb je altijd een lekker snackje in huis. Zin om te variëren qua smaak? Vervang de citroenrasp dan eens door sinaasappelrasp, limoenrasp of een theelepel amandelextract.
Amandelcake met frambozen-mascarponevulling
Dit noemen wij ook wel een cake 2.0, want hij is extra lekker zacht van smaak door de kaneel en amandelmeel. Én hij is voorzien van een frisse, romige mascarpone-framboos vulling. Nodig je vrienden maar vast uit, want voor je het weet, heb je ‘m alleen opgepeuzeld…
Amandelcake met frambozen-mascarponevulling
Wolkenbroodjes
Deze broodjes zijn beter bekend als ‘oopsies’. Broodjes zonder koolhydraten. Ze worden gemaakt van ei en ricotta of hüttenkäse en wij geven ze een vleugje Italiaans temperament door er wat kruiden aan toe te voegen. Bak ze af op een bakplaat en je hebt deze schattige wolkjes die je goed kunt beleggen met bijvoorbeeld gerookte zalm en wat rucola. Of met tomaat en mozzarella.
Kokosmakronen
Kokos is een fijn ingrediënt als je glutenvrij wilt bakken. Het combineert goed met amandelmeel, maar ook als basis is kokos hartstikke lekker. Deze kokosmakronen zijn daar een goed voorbeeld van. Een lekker licht koekje en in dit geval ook nog vegan. Wil je liever een niet-vegan variant maken? Vervang het kikkererwtenvocht dan door 3 eiwitten.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.