Een Gin Tonic is niet alleen lekker om te drinken, je kunt ‘m ook verwerken in een cake! Serveer deze heerlijke Gin Tonic cake bij de vrijdagmiddagborrel, op een verjaardag of gewoon omdat het kan. Proost!
Wist je dat gin afstamt van ‘onze’ Nederlandse jenever? De Engelse soldaten leerden het drankje kennen tijdens het gevecht tegen Willem van Oranje in de 17e eeuw. Ze borrelden graag met jenever en noemden het drankje ginniver. Niet veel later startten de Britten zelf met het brouwen van het drankje en zo ontstond de Engelse variant van gin.
De cocktail Gin Tonic werd in de 18e eeuw ontdekt. Kinine, het hoofdbestanddeel van tonic, beschermt tegen malaria. Het leger van de Britse Oost-Indische Compagnie in India dronken dit bittere drankje daarom als bescherming. Ze verbloemden de bittere smaak echter door er een scheut gin, water, limoensap en suiker aan toe te voegen. Met als resultaat: een G&T.
Variëren met gin en tonic
Met gin en tonic kun je alle kanten op. Er bestaan namelijk meerdere types gin, met bijpassende tonics. Voor dit recept gebruiken we een neutrale tonic. Wil je experimenteren? Bedenk dan eerst of je voor een kruidige, zoete, bloemige of citrus gin gaat. En probeer vervolgens tonics met verschillende smaakjes uit.
Tip: Liever minder of geen alcohol in je cake? Vervang dan (een deel van) de gin door een alcoholvrije gin, extra tonic of water.
Gin Tonic cake recept
Dit heb je nodig
- Cakevorm van ongeveer 25 centimeter (standaard cakevorm)
- Satéprikker
Cake
- 250 gram roomboter
- 250 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 limoen (rasp)
- 5 eieren
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 80 milliliter gin
- 1 snuf zout
Siroop
- 100 gram kristalsuiker
- 150 milliliter tonic
- 2 limoenen
- 30 milliliter gin
Glazuur
- 150 gram poedersuiker
- 2 eetlepels gin
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
Cake
- Klop de suiker met de boter wit en romig.
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Als je denkt dat het gaat schiften, voeg een eetlepel zelfrijzend bakmeel toe.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel toe.
- Breng op smaak met de limoenrasp, gin en het zout.
- Giet in een cakeblik en bak de cake 1 uur op 170 graden.
Siroop
- Breng de tonic en de suiker aan de kook en laat het geheel iets indikken.
- Snijd 1 limoen in plakjes.
- Kook de plakjes mee in de siroop tot ze zacht en doorschijnend zijn, ongeveer 10 minuten.
- Pers de andere limoen uit.
- Haal de plakjes limoen uit de siroop en laat afkoelen.
- Meng de gin en het limoensap door de siroop en laat ook die afkoelen.
- Prik gaatjes met een satéprikker in de cake als hij uit de oven komt.
- Bestrijk de cake met de siroop.
- Laat de cake in het blik afkoelen.
Glazuur
- Meng de poedersuiker met zoveel gin dat er een dik glazuur ontstaat, dat je over de cake kunt schenken.
- Als de cake volledig is afgekoeld giet je het glazuur over de cake.
- Laat het glazuur iets hard worden.
- Versier met de ingemaakte limoenschijfjes.
Meer cocktail recepten?
Heb je de (cocktail)smaak te pakken? Maak dan eens één van deze bombes, gebaseerd op heerlijke cocktails!
PIÑA COLADA BOMBE
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.