Het nagerecht is wat ons betreft het favoriete onderdeel van de maaltijd! Houd jij ook altijd een plekje over voor een zoete afsluiter? Vaak zijn het -oh zo lekkere- zoete caloriebommetjes. Maar van deze 10 gezonde toetjes kun je zonder schuldgevoel genieten!
1. Appel donuts
Deze gezonde appel donuts zijn een soort combi tussen pannenkoekjes, donuts en appelbeignets. Ze bevatten geen geraffineerde suikers en zijn makkelijk om te maken. Serveer ze met een bolletje ijs voor een extra fraai dessert.
Dit heb je nodig voor 2 personen
- 100 milliliter (plantaardige) melk
- 60 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 ei
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel agavesiroop
- Snuf zout
- 2 appels
Zo maak je het
- Schil de appels, haal het klokhuis eruit met een appelboor en snijd ze in plakken van ongeveer 0,5 centimeter dik.
- Mix de overige ingrediënten in een diep bord door elkaar tot een egaal beslag.
- Haal de appel plakken door het beslag, zorg dat alles goed bedekt is.
- Bak de appel donuts aan beide kanten in de olie in een pan goudbruin en gaar.
Bevroren yoghurt cups
Vooral op een warme dag is het heerlijk om de maaltijd af te sluiten met een fris ijsje als toetje. Deze bevroren yoghurt cups zijn daar perfect voor. Je kunt ze bovendien helemaal vegan maken als je wilt.
Dit heb je nodig
- Granola
- (Kokos)yoghurt
- Vers fruit
Zo maak je het
Vul een muffinvorm met cupcake papiertjes. Vul elk vormpje met een beetje granola. Verdeel daaroverheen yoghurt naar keuze en verdeel hier wat fruit naar keuze over. Laat de vormpjes 2 – 3 uren opstijven in de vriezer. Voila, je eigen yoghurt ijsjes!
Mango sinaasappel kwarktaart
Wie is er nog meer team taart als toetje? Deze kwarktaart is net zo fris (en gezond) als een bakje yoghurt, maar het is nou eenmaal een stuk feestelijker om je diner af te sluiten met een puntje taart, niet. Je kunt natuurlijk fruit naar keuze gebruiken voor dit taartje.
Dit heb je nodig
Bodem
- 150 gram dadels
- 80 gram havermeel
- 50 gram cashewnoten
- Snufje kaneel
Kwarklaag
- 300 gram (diepvries) mango
- 750 gram magere kwark
- 9 blaadjes gelatine
- 2 theelepels vanille-extract
- 2 sinaasappels
- 1 eetlepel honing
Garnering
- 1 Sinaasappel
- Handvol blauwe bessen
- Takjes rozemarijn
Zo maak je het
- Week de dadels in warm water. Week de gelatineblaadjes in koud water.
- Giet de dadels af en maal ze met het havermeel, cashewnoten en kaneel tot een plakkerig beslag.
- Verdeel over de bodem van de springvorm (18-20 cm) en druk goed aan. Zet in de koelkast.
- Rasp en pers de sinaasappels en doe dat samen met de mango, vanille extract en honing in een pannetje.
- Verwarm tot de mango zacht is en pureer met de staafmixer fijn.
- Voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer tot het is opgelost.
- Roer de fruitpuree door de kwark tot een geheel en stort dat op de taartbodem.
- Laat de taart minstens 4 uren opstijven in de koelkast.
- Garneer de taart met partjes sinaasappel, blauwe bessen en takjes rozemarijn.
Gezonde appeltaart
Een andere in de categorie ‘taart als toetje’ is deze gezonde appeltaart! Vers uit de oven, nog een beetje warm is hij het allerlekkerst. Het is een gezonde, suikervrije, lactosevrije, glutenvrije én vegan variant op onze klassieke appeltaart! En die kan heel prima als toetje.
Pruimen crumble
Deze pruimen crumble geeft je direct een comfortabel, gezellig gevoel. Het is simpel en doeltreffend. Nestel jezelf op de bank met een bakje van deze crumble, eventueel geserveerd met wat yoghurt of een bolletje ijs, en je avond is compleet. Houd je niet van pruimen, dan kun je ze vervangen door ander fruit. Nectarines, peren of peren bijvoorbeeld.
Dit heb je nodig voor 2 personen
- 50 gram havervlokken
- 50 gram speltmeel
- 1 eetlepel lijnzaad
- Handje noten
- 2 theelepels kaneel
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel kokosolie
- 600 gram pruimen
Zo maak je het
- Roer de havervlokken, speltmeel, lijnzaad, noten en kaneel door elkaar.
- Smelt de kokosolie, meng met de honing en voeg toe aan de droge ingrediënten.
- Roer door elkaar tot een kruimelig deeg.
- Maak de pruimen schoon, snijd ze in parten en doe in een ovenschaal.
- Verdeel de crumble erover.
- Bak in de oven af op 190 graden voor zo’n 25-30 minuten.
Gezonde tiramisu uit een glaasje
Een ultiem favoriet toetje is natuurlijk tiramisu! Vrij machtig, maar oh zo lekker. Gelukkig kun je ook daar een gezonde draai aan geven. Met dit recept zet je gezondere tiramisu op tafel.
Dit heb je nodig voor 4 personen
- 12 lange vingers
- 2,5 gelatineblaadjes
- 1,5 eetlepel honing
- 320 gram magere kwark
- 15 milliliter espresso
- 10 gram cacaopoeder
- Pure chocolade
Zo maak je het
- Week de gelatine in koud water.
- Meng de helft van de kwark met espresso, 0,5 eetlepel honing en 4 gram cacaopoeder.
- Meng de andere helft met de rest van de honing.
- Smelt de gelatine in aanhangend vocht en mix de helft door de ene kwark en de andere helft door de andere. Meng goed, zodat het goed oplost in de kwark.
- Hak de chocolade grof.
- Vul de glaasjes om en om met lange vingers (in stukjes) – koffiekwark – gehakte chocolade – honingkwark.
- Herhaal tot je alle glaasjes hebt gevuld en zet minstens 4 uren koud.
- Garneer met de overgebleven cacaopoeder.
Vegan chocolademousse recept
Chocoladeliefhebbers opgelet! Deze chocolademousse heeft het beste van alle werelde. Hij is glutenvrij, suikervrij, lactosevrij en helemaal vegan. Het is super makkelijk om te maken, zit vol goede voedingsstoffen en is bovendien heel lekker. Win, win, win!
Dit heb je nodig
- 1 rijpe avocado
- 1 rijpe banaan
- 1 eetlepel cacaopoeder
Zo maak je het
Blend alle ingrediënten door elkaar tot een egale, luchtige mousse. Zet in de koelkast tot gebruik. Liever serveren als ijsje? Zet het mengsel dan in de vriezer.
Gezonde profiteroles maken
Het klinkt super chique, profiteroles. Maar eigenlijk zijn het gewoon soesjes die worden overgoten met een chocoladesausje en zijn gevuld met ijs. Die kun je gemakkelijk in een gezonder jasje steken. We hebben het recept voor gezonde soezen voor je uitgewerkt.
In plaats van chocoladesaus met veel suiker, kun je wat pure chocolade smelten en dat over je soesjes gieten. Als je ze wilt vullen met gezond ijs, denk dan eens aan zelfgemaakt bananenijs! Het recept vind je hieronder.
Recept voor bananenijs
Zelf ijs maken is super leuk om te doen. En bovendien is het een lekker verfrissend en populair toetje, zeker in de zomer! Wel de lusten, niet de lasten? Maak dan gezond ijs. Bevroren banaan is hiervoor een hele goede basis. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter je ijs zal zijn.
Zo maak je gezonde bonbons
Wel zin in een toetje, maar niet in een heel bord vol? Dan zijn gezonde, vegan bonbons misschien iets voor jou. Lekker zoet, maar toch ook voedzaam. Het perfecte dessert voor de kleine snacker.
Dit heb je nodig
- 200 gram medjoul dadels
- 100 gram hazelnoten
- 40 gram amandelmeel
- 2 flinke eetlepels cacao
Zo maak je het
- Week de dadels in warm water.
- Rooster de hazelnoten in de oven en hak ze fijn. Zet de helft in een diep bakje opzij.
- Roer het amandelmeel, de andere helft van de hazelnootjes en de cacao door elkaar.
- Maal nu de geweekte dadels helemaal fijn tot puree.
- Meng de dadels met het meelmengsel tot een egaal beslag. Dit is een kleverig en zwaar karweitje.
- Maak nu kleine balletjes van het mengsel. Tip: Maak je handen een beetje nat, dan plakt het minder.
- Rol de balletjes door de gehakte hazelnootjes.
- Laat opstijven in de koelkast.
- Bonbons klaar? Snacken maar!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.