Mueslirepen zijn het ideale tussendoortje. Je gooit een reep in je tas en hebt altijd een snelle snack bij de hand die je van de nodige energie voorziet. De keuze in het schap van de supermarkt is reuze, maar het is vaak gezonder en bovendien heel erg leuk om ze zelf te maken. Het recept voor deze gezonde mueslirepen is makkelijk en snel.
Hoe gezond zijn mueslirepen?
In de supermarkt kun je kiezen uit talloze soorten en maten mueslirepen. Het lijkt een gezond tussendoortje, maar helaas is dat bij deze kant-en-klare varianten vaak niet het geval. Ze bevatten veel onnodige suikers. Om een gezonder alternatief op tafel te zetten, kun je zelf mueslirepen maken. Zo kun je zelf bepalen welke ingrediënten je gebruikt. In dit recept kiezen we voor de volgende ingrediënten:
- Zoetmakers: Laten we voorop stellen dat je lichaam elke soort suiker op dezelfde manier verwerkt, of het nou van kristalsuiker, honing of een stuk fruit komt. Kristalsuiker is echter een geraffineerde suiker, wat betekent dat alle voedingsstoffen eruit zijn gehaald. Vervang het door een banaan en je krijgt dus automatisch meer voedingsstoffen, zoals vitaminen, binnen. In deze mueslirepen kiezen we voor appelmoes, dadels en ahoornsiroop als zoetmakers.
- Havervlokken: Havervlokken bevatten veel vezels en complexe koolhydraten. Het geef je lang een vol gevoel en zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
- Noten: Ongebrande, ongezouten noten bevatten vezels, eiwit, ijzer, vitamine E, vitamine B1 en onverzadigd vet. Ze zorgen voor een gezond cholesterol. Je kunt zelf kiezen welke noten je lekker vindt in jouw reep, je kunt ook pitten toevoegen als je wilt.
- Kaneel: Het is niet alleen een lekkere smaakmaker, kaneel werkt ook nog eens ontstekingsremmend, verhelpt een slechte adem, remt schimmels en bacteriën én verkleint het de kans op hart- en vaatziekten.
Meer over gezondheidsvoordelen van kaneel
Zelfgemaakte mueslirepen bewaren
Je zelfgemaakte mueslirepen kun je gemakkelijk een poosje bewaren. Dat doe je het beste in een luchtdichte trommel die je in de koelkast zet. Zo blijven de repen stevig en knapperig. Ze blijven ongeveer 4 dagen goed.
Mueslireep recept
Dit heb je nodig voor 8 repen
- 4 medjoul dadels
- 60 gram notenmix (pecannoten, hazelnoten, walnoten, zonnebloempitten, pinda’s, enz. naar keuze)
- 200 gram grove havervlokken
- 100 milliliter ahornsiroop
- 150 gram ongezoete appelmoes
- 2 theelepels kaneel
- Snuf zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bekleed een cakeblik met bakpapier.
- Hak de noten (en pitten) fijn en snijd de dadels in kleine stukjes.
- Meng de havervlokken met de appelmoes en ahornsiroop.
- Voeg de noten, dadels, kaneel en snuf zout toe en roer goed door.
- Stort het mengsel in het cakeblik en druk goed aan.
- Bak voor 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat goed afkoelen op een rooster en snijd in 8 repen.
Mueslikoeken
Denk mueslireep, maar dan in de vorm van koekjes. Robèrt maakte het recept en deelde het met MAXVandaag. Iets minder gezond dan deze mueslirepen, maar ook zeker het proberen waard.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.