E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

3 recepten voor gezonde koekjes

Verwen jezelf met deze 3 gezonde koekjes recepten en geniet zonder schuldgevoel! Maak bananenbrood-koeken, pindakaaskoekjes of citroenkoekjes. En voor wie niet kan kiezen, maak ze gewoon allemaal!

Bananenbrood-koekjes

Het is altijd fijn om een trommel vol versgebakken koekjes in huis te hebben! Om zelf van te snoepen, of als je (onverwachts) bezoek krijgt. Met deze 3 gezonde koekjes recepten geniet je zonder schuldgevoel!

Bananenbrood ontbijtkoekjes

Bananenbrood, maar dan in de vorm van koekje! Deze stevige koeken, zijn perfect voor het ontbijt of als tussendoortje. Want ontbijten met koek is nooit een straf toch? Ze zijn zoet, vullend en lekker gezond. Je kunt ze makkelijk meenemen en goed bewaren, handig als je je ‘s ochtends nog een keer om wilt draaien. En ze misstaan ook zeker niet in de lunchtrommel van de kinderen.

Bananenbrood koekjesDit heb je nodig

  • 3 eetlepels honing of agavesiroop
  • 3½ eetlepel roomboter, plantaardige boter of kokosolie
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 2 rijpe bananen
  • 100 gram havermout
  • 170 gram havermeel
  • snufje zout
  • 65 gram ongezouten pinda’s
  • 2 theelepels kaneel
  • 25 gram witte chocolade callets
  • 25 gram pure chocolade callets

Zo maak je het 

  • Smelt de boter of kokosolie.
  • Voeg de honing of agavesiroop toe en mix goed door elkaar.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix door.
  • Prak de bananen helemaal fijn tot moes.
  • Voeg de bananen en het vanille-extract toe aan het eimengsel en mix door.
  • Voeg de havermout, het meel, de pinda’s, zout en kaneel toe.
  • Spatel het geheel voorzichtig door elkaar.
  • Voeg tenslotte de chocolade callets toe en spatel ze door het deeg.
  • Zet het deeg afgedekt voor minstens 1,5 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Gebruik per koek ongeveer 3 eetlepels deeg.
  • Maak een bol tussen je handpalmen en druk de koeken een beetje plat (tot ongeveer 0,5 cm) op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koeken in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin.
  • Nu komt het moeilijkste: Laat de koeken volledig afkoelen op een rooster.
  • Afkoelen klaar? Smullen maar!

Pindakaas koekjes

Deze pindakaas koekjes zijn super simpel, vrij van geraffineerde suikers en bovendien helemaal vegan. Je hebt ze al binnen 20 minuten op tafel staan! Het fijne van deze koekjes is, dat je de ingrediënten vrij eenvoudig kunt vervangen door een alternatief. Scheelt weer een ritje naar de supermarkt! We zetten hieronder bij de ingrediënten gelijk alle opties. 

PindakaaskoekjesDit heb je nodig

  • 135 gram 100% pindakaas zonder stukjes – of: andere notenpasta’s
  • 80 gram maple syrup – of: agavesiroop
  • 50 gram amandelmeel – of: patentbloem of havermeel
  • 35 gram patentbloem – of: kokosmeel
  • Snufje zout
  • ¼ theelepel xathaangom – optioneel

Zo maak je het

Verwarm de oven op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Mix de pindakaas en maple syrup romig. Voeg de amandelmeel, bloem, zout (en eventueel xathaangom) toe, roer met een lepel/spatel tot een geheel. Kneed het deeg daarna tot bal met je handen. Pak een beetje deeg, rol tussen je handen tot balletje en leg op de bakplaat. Druk elk balletje met een vork 2x kruislings plat. Bak de boekjes in 13-15 minuten gaar tot de randjes goudbruin worden. Laat ze een uurtje afkoelen en stevig worden op een rooster, voordat je ze opeet. 

Citroenkoekjes

Is er iets lekkerder dan een fris citroenkoekje met zoete citroenglazuur? Wat ons betreft een échte traktatie! Deze citroenkoekjes zijn helemaal vegan en glutenvrij. Als je ze vrij van geraffineerde suikers wilt houden, laat het glazuurtje dan weg. Zin om jezelf te verwennen? Voeg hem dan zeker toe voor een citroenkoekje 2.0! 

CitroenkoekjesDit heb je nodig

Koekje

  • 250 gram amandelmeel
  • 60 gram plantaardige boter, gesmolten
  • 5 eetlepels ahornsiroop
  • Snufje zout
  • Rasp van 1 citroen

Glazuur 

  • Sap van 1 citroen
  • 200 gram poedersuiker

Zo maak je het 

Verwarm de oven op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng alle ingrediënten voor het koekje tot een egaal deeg. Zet het deeg minstens 30 minuten in de koelkast. Pak een beetje deeg, rol tussen je handen tot balletje en leg op de bakplaat. Druk elk balletje een beetje plat. Bak de koekjes in 12-14 minuten af tot de randjes goudbruin kleuren. Laat de koekjes goed afkoelen. Meng de citroensap met poedersuiker tot een glazuur, voeg eventueel meer of minder poedersuiker toe om de gewenste dikte te krijgen. Besprenkel de koekjes met glazuur. 

Meer koekjes

Volg het Koekjescollege van Robèrt, waarin hij je alles uitlegt over zetdeeg, wrijfdeeg, roerdeeg en kookdeeg.

Robèrts koekjescollege

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.