Niets is zo lekker als een bolletje (of meer) van je favoriete ijs bij een stuk taart, als toetje of gewoon als verkoelend tussendoortje. Een ijsmachine hoef je daar niet voor aan te schaffen.
IJs maken zonder ijsmachine
Heel veel recepten die je met de ijsmachine maakt kun je ook zonder maken. Het verschil is alleen dat je het vloeibare roomijs in een bak in je vriezer zet in plaats van dat je het in een machine giet. Schep het wel om de zoveel tijd even om zodat er geen ijskristallen op ontstaan.
Zo maak je zelf gezond ijs zonder ijsmachine
In dit recept gaan we uit van bananenijs, maar je kunt hier ook veel smaakvariaties aan toevoegen. Denk aan: een handje bevroren frambozen, mango of aardbei, notenpasta, cacaonibs, kokosrasp, kaneel of honing.
Dit heb je nodig
- Bevroren fruit
- Plantaardige melk
- Honing en / of kaneel (als je dat lekker vindt)
- Een blender
Zo maak je het
- Vries een aantal bananen in stukjes – zonder schil – in een diepvrieszakje in.
- Als het goed bevroren is doe je de banaan in de blender met een scheutje (plantaardige) melk.
- Blend ‘m tot egaal bananenijs.
- Giet het vloeibare ijs in een bak en zet het voor een paar uur in de vriezer.
- Schep het af en toe een keer om de kristalliseren te voorkomen.
Sorbetijs maken
Ook kiwi is geschikt voor gezond ijs. Doordat je er geen (plantaardige) melk aan toevoegt wordt het geen roomijs, maar sorbetijs.
- Schil de kiwi’s en vries ze in.
- Doe de bevroren kiwi’s met een beetje honing en wat citroensap in de blender en blend het egaal tot sorbetijs.
- Zet het daarna in de vriezer zodat het goed hard en koud wordt.
Zelf waterijsjes maken
Een ander alternatief dat gezonder is dan roomijs zijn waterijsjes. Die kun je ook gemakkelijk zelf maken door een ijsvorm te vullen met water en vers fruit. Dat ziet er ook nog eens heel gezellig uit!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.