Wat hebben macarons, bokkenpootjes en kano’s met elkaar te maken? Alle drie de klassiekers zijn gemaakt met dezelfde basis: amandelen. Het is een graag geziene gast in onze keukens en je kan er een hoop lekkere dingen mee bakken. We leggen je alles uit over de amandel in 5 vragen (en antwoorden).
1. Amandelen, noot of niet?
Amandelen worden vaak onder de categorie ‘noten’ geplaatst, maar technisch gezien zijn ze dat niet. Amandelen zijn de pitten van een steenvrucht die aan de amandelboom groeit. Waarom de pit dan toch vaak voor een noot wordt aangezien? Dit komt door de vergelijkbare samenstelling met andere noten. Het is dus een pit die zich voordoet als een noot. Vandaar dat ze gewoon te vinden zijn in het notenschap of bij de notenkraam op de markt.
2. Wat is het verschil tussen blanke en bruine amandelen?
Over het algemeen zie je amandelen in 2 soorten: blanke en bruine. Het grote verschil? Een vliesje. De onbewerkte bruine amandel heeft nog een bruinkleurig vliesje en smaakt daardoor wat harder. De blanke amandel heeft geen vliesje meer, die is er door te blancheren vanaf geweekt. De blanke proeft vaak wat zachter en wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het maken van amandelmeel.
3. Hoe gezond zijn amandelen?
Volgens de website van het voedingscentrum zijn amandelen (en andere soorten noten) een bron van ijzer, vitamine E en vitamine B1. Daarnaast zit in noten veel onverzadigd vet en noten beschermen je tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Door deze positieve effecten op je lichaam adviseert het centrum dan ook om iedere dag wat ongezouten noten te eten.
Verschil tussen bittere en zoete amandelen
Let wel op, niet alle amandelen zijn even gezond. Er bestaat namelijk een verschil tussen zoete en bittere amandelen. Als je te veel eet van de bittere amandelen dan kunnen die giftig zijn. Dat komt door de stofjes ‘cyanogene glycosiden’, wat je lichaam omzet in blauwzuur. Gelukkig komt vergiftiging door blauwzuur in Nederland nauwelijks voor en zal je hier waarschijnlijk nooit per ongeluk te veel bittere amandelen binnenkrijgen. De pitten in winkels en bij notenkramen zijn eigenlijk altijd de zoete variant. Een extract van de bittere amandelen wordt wel vaak gebruikt in de bakkeuken, het geeft bijvoorbeeld de kenmerkende smaak aan bitterkoekjes. Maar vanwege de kleine hoeveelheid die je van het extract nodig hebt, is het risico op een vergiftiging te verwaarlozen en kun je zonder zorgen blijven snoepen van de heerlijke koekjes!
4. Hoe verwerk je amandelen in je baksel?
In vele bakklassiekers zitten amandelen verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan macarons en bokkenpootjes, maar ook marsepein en spijs.
Je kunt amandelen op allerlei manieren verwerken. Als hele noot ter decoratie, maar je kunt er ook amandelmeel van maken. En dat is heel simpel om zelf te maken!
Amandelmeel maken
Benodigdheden
- Blanke, ongeroosterde amandelen
- Keukenmachine
Zo maak je het
- Begin met de ongeroosterde amandelen. Heb je alleen bruine in huis? Blancheer ze dan even kort om het vliesje eraf te krijgen.
- Maal de blanke amandelen vervolgens in een keukenmachine fijn tot amandelmeel.
Amandelmeel kan een fijn variatie ingrediënt zijn, maar het is ook een basisingrediënt voor een aantal bak-klassiekers. Amandelmeel vormt bijvoorbeeld de basis voor macarons, tartelettes, financiers en frangipane. En je hebt de term ‘broyage‘ vast ook weleens voorbij zien komen. Het is een mengsel van gelijke delen poedersuiker en amandelmeel. Ook kun je het gebruiken als vervanger van bloem, bijvoorbeeld als je glutenvrij eet. Meer lezen over bakken met amandelmeel? Klik dan hieronder!
5. Wat bak je ermee?
Tijd om aan de bak te gaan! Want met je zelfgemaakte amandelmeel kun je eindeloos veel recepten bakken. We helpen je opweg:
Bitterkoekjes van Robèrt
De klassieker, met een luxe twist. Het zijn snoezige koekjes, deze petite crème bitterkoekjes van Robèrt. In één hap weg, maar met dit recept kun je er meerdere maken. Het bolletje crème wordt afgewerkt met witte chocoladefondant.
Bokkenpootjes
Perfect voor de liefhebbers van amandelen en chocolade. Naar recept van Robèrt, inclusief fijne bakvideo waarin hij stap-voor-stap uitlegt hoe je ze maakt.
Marsepein en amandelspijs
Met de gemalen amandelen kun je ook spijs en marsepein maken. Het grote verschil tussen de 2? Spijs heeft een verhouding 1:1, dus gelijke delen amandelen en suiker. Bij marsepein is de verhouding 1:2 of 1:3, met dus meer suiker dan amandelen. Daarnaast is spijs vaak perfect om te verwerken ín je baksel en kun je marsepein beter kneden voor een decoratie óp je baksel.
Recept voor marsepein Recept voor amandelspijs
Met de amandelspijs kun je vervolgens weer verder bakken. Wat dacht je bijvoorbeeld van zelf kano’s maken. Of ga aan de slag met een favoriet van zowel Janny als Robèrt: Paleisbanket. Met recht een majestueus koekje te noemen, bekijk hieronder waarom!
Maar uiteraard kun je ook hele amandelen goed verwerken in je baksels. Zoals in een overheerlijke klassieke nougat. Lekker voor tussendoor of tijdens het bakken van één van de bovenstaande recepten.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.