Je hebt ze misschien weleens zien liggen bij de gebakskraam bij jou op de hoek: gevulde oliebollen. Ze lijken een beetje op de bolpouce, maar dan zonder het glazuurlaagje. Wat de gebakskraam kan, kun jij als thuisbakker ook! Met dit recept maak je ze zelf.
Recept voor gevulde oliebollen
Het leuke aan dit recept voor gevulde oliebollen is; je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Heb je weinig zin om zelf te bakken, dan haal je jouw oliebollen gewoon bij de gebakskraam. De banketbakkersroom kun je zelf maken, maar ook hiervoor kun je een kant-en-klare versie gebruiken. Wij maken alles het liefst lekker zelf, dus het uitgewerkte recept vind je hieronder.
Met dit recept maak je ongeveer 20 gevulde oliebollen.
Dit heb je nodig
- 20x naturel oliebollen
- 1x banketbakkersroom (of gebruik 2 zakjes kant-en-klare mix)
Naturel oliebollen
We gebruiken het recept voor naturel oliebollen, dat Robèrt maakte voor MAXVandaag. Wil je liever Robèrts klassieke oliebollen met gekonfijte ananas en rozijnen maken? Klik dan verder.
Ingrediënten
- 500 gram patentbloem
- 15 gram suiker
- 5 gram citroenrasp
- 25 gram verse gist
- 25 gram boter
- 10 gram zout
- 0,5 ei
- 250 gram water
- 220 gram melk
Bereiding
- De ideale temperatuur voor oliebollenbeslag is 27 °C. Om dat te bereiken voeg je lauwwarm water toe aan het beslag. Gebruik daarvoor de volgende rekensom: 2 x beslagtemperatuur – bloemtemperatuur. De bloemtemperatuur is gelijk aan de kamertemperatuur. Dus als het in de keuken 21 graden is, dan is de rekensom als volgt: 2 x 27 – 21 = 33 °C voor het water.
- Meng alle ingrediënten ongeveer 3 minuten langzaam in de keukenmachine, en daarna nog ongeveer 4,5 minuut op half vermogen.
- Zet het beslag een half uur afgedekt op een warme plek weg (het beslag mag niet afkoelen).
- Frituur de oliebollen in een olie van 180 °C. Hoe lang, dat ligt aan de grootte van de oliebol. Je kunt de volgende stelregel aanhouden: 1 minuut per 10 gram oliebol.
Tips voor het bakken van oliebollen
Banketbakkersroom
Van banketbakkersroom zijn veel verschillende recepten in omloop. Dit is een makkelijk recept zonder ei, dat eigenlijk altijd slaagt. Als je kant-en-klare banketbakkersroom gebruikt, houd er dan rekening mee dat de room vrij dun is en dus een beetje uit je bol kan druipen.
Ingrediënten
- 700 gram volle melk
- 70 gram custard poeder
- 70 gram suiker
- 1,5 vanillestokje
Banketbakkersroom bereiden
- Maak een papje van de suiker, het custard poeder en een scheut melk.
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje.
- Neem de pan van het vuur, haal het vanillestokje eruit en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje.
- Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk toe.
- Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende even goed doorkoken, tot het begint te binden.
- Laat afkoelen. Dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.
Hoe maak je gevulde oliebollen?
Begin met het maken van je oliebollenbeslag. Als dat staat te rijzen, kun je de banketbakkersroom maken. Laat de room goed afkoelen in de koelkast. Frituur de oliebollen goudbruin en laat ook deze goed afkoelen. Snijd de oliebollen daarna van boven open, maar niet helemaal door. Roer de banketbakkersroom los en doe in een spuitzak met gekarteld spuitmondje. Spuit vervolgens in mooie dikke toeven banketbakkersroom in de oliebollen. Bestrooi met poedersuiker en klaar zijn je gevulde oliebollen!
Bewaren
Gevulde oliebollen kun je het beste vlak voordat je ze serveert in elkaar zetten. De losse onderdelen kun je wel van tevoren maken en bewaren. Oliebollen blijven ongeveer 1-2 dagen goed, of in de vriezer 3 maanden. Banketbakkersroom bewaar je afgedekt (met folie op de room om velvorming te voorkomen) in de koelkast voor ongeveer 2 dagen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.