Het hele jaar door zijn er vijgen verkrijgbaar, maar van augustus tot november heb je de meest verse oogst. Je hebt de verse variant en de gedroogde. Welke gebruik je in een baksel? En kun je alles van een vijg opeten? Lees snel verder en je weet de antwoorden op deze vragen!
Waar komen vijgen vandaan?
In Nederland groeien geen vijgen. We halen de vrucht voornamelijk uit Italië, Griekenland, Frankrijk, Turkije en Israël. Wanneer ze goed rijp zijn, smaken ze heerlijk zoet. Het past dan ook bij veel andere smaken, zowel zoet als zout. Verwerk de vrucht in een baksel, maak er compote van, grill ze op de barbecue en druppel er wat balsamico over. Mmm, krijg je al trek?
Verse of gedroogde vijgen gebruiken tijdens het bakken?
Maar wat kun je beter gebruiken in een baksel, verse of gedroogde vijgen? Dat ligt er een beetje aan wat je precies gaat bakken.
Verse vijgen hebben meer vocht in zich dan gedroogde varianten. Ga je iets bakken wat wel wat vocht kan gebruiken? Kies dan voor verse vijgen. Denk aan een cake, een galette (een platte, ronde, open taart) of scones.
Gedroogde vijgen zijn intenser van smaak, al het vocht is er namelijk uit. Dit zorgt er ook voor dat ze zoeter smaken. Ze bevatten dan ook meer suiker en calorieën dan de verse. Eet er daarom niet teveel van op een dag, want dan krijg je al snel teveel suiker binnen. Omdat gedroogde vijgen weinig vocht bevatten, zijn ze beter om te gebruiken in koeken, brood of bijvoorbeeld cantuccini.
Wil je je baksel nog decoreren met vijgen? Dan zien verse er vaak smakelijker uit, dan de gedroogde variant.
Vegan desserttaart met vijgenjam
Wat kun je eten van de vijg?
Vijgen hebben een soort leerachtige schil. Deze is meestal zwartpaars gekleurd. Daaronder zit een witgroen gedeelte en het vruchtvlees is rood van kleur. Wanneer je echt verse vijgen hebt, kun je ze compleet gebruiken en eten. Dan krijg je ook de meeste vitamines binnen. Eet je de schil liever niet? Dat kan ook, dan kun je ook het vruchtvlees lossnijden. Gedroogde vijgen kun je ook compleet eten. Deze hebben uiteraard een andere structuur dan verse.
Kun je gedroogde vijgen gebruiken in een recept waar verse vijgen nodig zijn?
Heb je alleen gedroogde vijgen in huis en heb je juist verse nodig? Dan kun je ze weer wat sappiger maken. Laat ze dan wellen in water, wijn, port of likeur. In een baksel waarbij de verhouding tussen vochtige en natte ingrediënten erg belangrijk is, kun je toch beter verse vijgen gebruiken. Anders kan je cake of taart mislukken. Maar in jam of kruimeltaarten kun je prima ook gedroogde vijgen gebruiken.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.