Lekker als lunch, bij een barbecue of als avondmaaltijd. Deze frisse salade, met halloumi en gegrilde perziken, doet het altijd goed. Neem voor het grillen van de kaas en de perziken even de tijd. Het geeft je salade die heerlijke zoute en zoete smaakcombinatie.
Wat is halloumi en hoe bereid je het?
Halloumi is een witte kaas afkomstig van Cyprus. Deze zoute kaas wordt gemaakt van schapen-, geiten- en koeienmelk en kan een hele lekkere toevoeging zijn aan salades en burgers. Volgens het Voedingscentrum halloumi niet de gezondste kaas (vanwege het hoge gehalte aan verzadigd vet en zout). Maar deze kaas heeft iets bijzonders: het smelt niet bij verhitting. Dit maakt de kaas perfect om te grillen, maar let op, het kan een rubberachtige structuur krijgen. Om dit te voorkomen snijd je de halloumi in plakken en laat je die 20 minuten weken in heet water. Kook het water, giet het in een diep bord en leg de halloumi er in. Dit maakt de binnenkant van de kaas zachter en vermindert de zoute smaak een beetje. Dep de plakken droog met keukenpapier en grill ze met een klein druppeltje olijfolie.
Recept halloumi salade met gegrilde perzik
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 200 gram halloumi
- 100 gram slamelange
- 100 gram babyspinazie
- 400 gram pompoen
- 2 perziken
- 2 tomaten
- 50 gram olijven
- 100 gram granaatappelpitjes
- 2 bosuien
- 100 gram kikkererwten
- 1 limoen
- Olijfolie
- Snufje zout
- Snufje peper
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat.
- Schil de pompoen en snijd deze in blokjes van ongeveer 2 centimeter.
- Leg de pompoenblokjes op een bakplaat, besprenkel ze met olijfolie, zout en peper.
- Rooster de stukjes pompoen in 20 tot 25 minuten tot ze zacht en licht gekleurd zijn.
- Haal de pompoenblokjes uit de oven en laat ze afkoelen.
- Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze af.
- Dep de kikkererwten droog met keukenpapier en besprenkel ze met een laagje olijfolie.
- Verdeel de kikkererwten over een beklede bakplaat en rooster ze in 30 minuten goudbruin en knapperig.
- Haal de kikkererwten uit de oven en laat ze afkoelen.
- Snijd de halloumi in plakken van ongeveer 1 centimeter dik.
- Grill de halloumi, in een grillpan, tot beide kanten goudbruin zijn.
- Snijd de perziken in parten en verwijder de pit.
- Gril de perziken, in een grillpan, tot ze licht gekarameliseerd zijn (kan ook in de oven!)
- Doe de slagmelange en de babyspinazie in een grote kom en meng dit goed door.
- Snijd de tomaten en voeg deze toe aan de sla.
- Voeg de olijven, geroosterde kikkererwten, pompoenblokjes en gegrilde perziken toe.
- Snijd de bosui in dunne ringetjes en voeg deze toe.
- Leg de plakken halloumi bovenop de salade.
- Maak een dressing van limoensap, een scheutje olijfolie en wat peper en zout.
- Besprenkel de salade met de dressing.
Heb je gegrilde perzik over? Gebruik ze als dessert: lekker met een bolletje ijs of een schepje yoghurt. Benieuwd naar meer toetjes van de barbecue? Die vind je hier.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.