E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Flapjacks: wat zijn dat? En hoe maak je ze?

Flapjacks zijn koekjes die doen denken aan mueslirepen of granola bars. Maar wat zijn het precies en hoe maak je ze? We leggen het je uit.

flapjacks

Wat zijn flapjacks?

Flapjacks zien eruit als een soort havermoutkoekjes, of mueslirepen. De koekjes ontstonden in de 17e eeuw en komen oorspronkelijk uit Groot-Brittannië.

De naam flapjacks ontstond in Amerika, zo noemden ze daar pannenkoekjes en zo worden ze daar nog steeds genoemd. Maar als je het nu over flapjacks hebt, dan bedoelen ze sinds eind 1900 in Groot-Brittannië deze havermoutkoekjes.

Flapjacks recept

Voor het maken van de koeken heb je maar weinig nodig. De basis bestaat uit boter, suiker en havermout. Maar je kunt ook variëren met andere ingrediënten. Bijvoorbeeld door rozijnen of cranberry’s toe te voegen. Het lijkt misschien op een mueslireep of granola bar, maar het bakken ervan gaat net wat anders. Je mengt de ingrediënten namelijk in een pan tot het beslag.

  • Bekleed een bakvorm van 20×20 met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Smelt 150 gram roomboter in de pan en voeg 150 gram lichte basterdsuiker toe.
  • Voeg een snufje zout en een half vanillestokje toe en roer alles goed door elkaar.
  • Haal de pan van het vuur en roer er 150 gram havermout doorheen.
  • Je kunt er ook rozijnen of cranberry’s (naar smaak) doorheen spatelen.
  • Doe alles in de bakvorm en druk het goed aan.
  • Bak de flapjacks voor ongeveer 25 minuten af op 170 graden.
  • Laat het even afkoelen en snijd de koeken dan in stukken.

Ook erg lekker met havermout:

Havermoutpap met een twist

Havermout-gember-hazelnootkoekjes

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.