E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo voeg je meer proteïne toe aan je baksel

Ben je op zoek naar eiwitrijke producten? Wij zetten een aantal lekkere recepten op een rij. Zelf aan de bak? We geven je ook tips welke ingrediënten je dan kunt gebruiken.

Proteïne balls

Misschien ben je zelf wel fanatiek aan het sporten, of heb je sportende bakkermakkers. Vaak gaan sporten en letten op je eiwitinname hand in hand. Dat is niet zonder reden.

Effect van proteïne

Proteïne helpt namelijk bij spieropbouw en -herstel. Het levert aminozuren die helpen bij spierherstel na inspanning. Daarnaast kan proteïne ook zorgen voor een langer verzadigd gevoel dan koolhydraten of vetten.

Nu is het zo dat bij een gebalanceerd eetpatroon je vaak al genoeg eiwitten binnenkrijgt. Mocht je toch behoefte hebben aan proteïnerijke baksels? Dan hebben we die voor je!

Wat is het verschil tussen eiwit en proteïne?

Lang verhaal kort: niets. Proteïne is een ander woord voor eiwit. Als je op zoek bent naar naar eiwitrijke producten, vind je ze ook als je let op termen als ‘proteïnerijk’. Maar let wel op, want soms wordt je er ook door misleidt.

Meer over eiwitpoeder

Wat zijn eiwitrijke ingrediënten?

Je kunt ervoor kiezen voor proteïnepoeder, maar wij bakkers vinden het natuurlijk veel lekkerder om met natuurlijke producten te bakken. Dus wat heb je nodig om (meer) eiwitten aan je voeding toe te voegen? We zetten er een aantal op een rijtje.

1. Pinda’s en noten

Een handje pinda’s of noten(mix) is een makkelijk tussendoortje en een goede manier om snel extra eiwitten binnen te krijgen. Pinda’s bevatten 26 gram eiwit per 100 gram. Eiwitrijker bakken doe je bijvoorbeeld met amandelmeel, of maal walnoten tot meel.

2. Eieren

Simpel maar fijn: een gekookt eitje als snack. Lekker en vullend! Gekookte eieren kunnen 4 dagen tot maximaal 1 week bewaard worden in de koelkast. En mazzel: in veel cake-, taart- en andere recepten vind je vaak genoeg eieren terug.

Yoghurt muffins op een schaal3. Kwark met toppings

Met een schaaltje kwark, (Griekse) yoghurt of skyr krijg je makkelijk veel eiwit binnen. Optioneel: kies voor een eiwitrijke toevoeging zoals:

  • Hennepzaad
  • Chiazaad
  • Handje (gehakte) pompoenpitten
  • Gehakte amandelen

Zo maak je frisse muffins met yoghurt:

Muffins met yoghurt

4. Ricotta of cottage cheese

Wil je op een natuurlijke manier eiwitrijkrijk eten, dan kun ook heel goed ricotta en cottage cheese gebruiken! Wij leggen je de verschillen uit en delen recepten om zelf mee aan de slag te gaan.

Dit zijn de verschillen

Bakken met (meer) proteïne

Proteïne ballsPowerballs

Gebruik ‘m als pre workout voor het sporten, of als voedzaam tussendoortje op kantoor. Vanwege de hoeveelheid eiwitten in deze powerballs krijg je snel een verzadigd gevoel.

Naar het recept

Gezond bananenbrood

Dit bananenbrood is de perfecte snack als ontbijt of tussendoortje. Hij is niet alleen super lekker, maar ook heel gezond. En je hebt hem in een oogwenk op tafel staan. Bak je mee?

Naar het recept

Bramen-ricottacake

Ook deze bramencake maak je met ricotta! Een lekkere cake met een goeie eiwitrijke vulling!

Naar het recept

Zwarte bonen brownieBakken met peulvruchten

Tot slot zijn peulvruchten een goede bron van plantaardige eiwitten. Bekijk hier 4 lekkere recepten met onder andere witte bonen en kikkererwtenmeel.

BEKIJK 4 RECEPTEN

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.