Je kent ze vast wel: eierkoeken. Een heerlijk tussendoortje dat je kunt beleggen (en vullen) met allerlei lekkers. Het is ook nog eens koek die je makkelijk thuis kunt maken!
Zijn eierkoeken gezond?
Er werd een tijdje gezegd dat eierkoeken een gezond tussendoortje zijn. Ze bevatten geen boter of margarine en zijn dus minder vet, maar er zit daarentegen wel aardig wat suiker in. Als gezonder tussendoortje kun je ook deze haverkoekjes proberen. Maar lekker, dat zijn de koeken zeker.
Vegan eierkoeken zonder ei
Zijn eierkoeken zonder ei nog wel hetzelfde? Misschien niet, maar het maakt ze wel vegan. Je laat de eieren weg, en vervangt het voor kikkererwtenmeel, een beetje zwavelzout (kala namak) en citroenrasp. Vervang de melk voor een plantaardige versie zoals havermelk of amandelmelk.
- 120 gram bloem
- 60 gram lichte basterdsuiker
- 2 eetlepels kikkererwtenmeel
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 1 snuf zwavelzout
- 120 milliliter plantaardige melk (zoals haver- of amandelmelk)
- 1 eetlepel olie
- 1/2 theelepel citroenrasp
Bak ze +/- 15 minuten op 175 graden.
Versieren
Versierde je vroeger op een feestje ook altijd eierkoeken? Met slagroom, hagelslag en gekleurde sprinkels? Versieren kan nog steeds. Smeer de bovenkant bijvoorbeeld in met een beetje roomboter en beleg het met vers fruit (versieren met slagroom en sprinkels mag natuurlijk ook nog).
Gevulde eierkoeken maken
Je kunt ook 2 eierkoeken op elkaar stapelen en vullen met iets lekkers, zoals jam, slagroom of chocoladepasta. Wil je een gezondere versie? Smeer de onderste koek in met een laagje yoghurt en beleg met schijfjes aardbeien. Een andere koek erbovenop en smullen maar.
Eierkoeken zelf maken
Wist je dat je met een paar ingrediënten heel gemakkelijk zelf eierkoeken kunt maken? Robèrt laat je in deze video zien hoe je dat doet.
Bekijk hier het recept en de video
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.