Een Frans gebakje dat lijkt op onze tompouce, dat is de millefeuille. Het is dan ook ergens wel familie van elkaar. Maar hij ziet er toch wel iets anders uit.
Wat is millefeuille?
Millefeuille betekent 1.000 laagjes. Wat dan weer verwijst naar de vele laagjes van het bladerdeeg. Het gebakje lijkt erg op onze tompouce. Janny legt uit: “Millefeuille is het chique Franse zusje van onze roze tompouce. Met het verschil dat hij 3 laagjes bladerdeeg heeft.” Volgens het originele recept zitten er 2 lagen (banketbakkers)room tussen. Waar onze tompouce vaak op dezelfde manier gemaakt wordt, kent de millefeuille vele variaties. “Zelfs hartig!”, vertelt Janny.
Je kunt de millefeuille in Frankrijk meestal herkennen aan de zwart-witte bovenkant, waar een lijnenpatroon in te zien is. Maar de lekkernij wordt ook wel afgewerkt met alleen wat poedersuiker bovenop.
Variaties op de millefeuille
Er genoeg variaties te bedenken. We hebben het recept voor een klassieke millefeuille, maar ook eentje voor de fans van hazelnoten. De term ‘millefeuille’ wordt tegenwoordig ook wel gebruikt voor andere gebakjes met heel veel laagjes. Zo maakt Robèrt een koninklijke millefeuille van chocolade. Je kan dus eindeloos variëren met eindeloos veel laagjes!
Waar komt de naam tompouce vandaan?
Waar de Nederlandse naam tompouce vandaan komt, is trouwens een raadsel. Er gaan meerdere verhalen de ronde, waarvan dit er 2 zijn. De naam is afgeleid van de Franse naam Tom Pouce, wat Tom Duim betekent. Het is de Franse vertaling van Tom Thumb, een personage dat voorkomt in Engelse kinderverhalen in de 17e eeuw. Het is een klein mannetje, die niet groter is dan de duim van zijn vader.
Waarschijnlijk zijn in 1651 in Nederland de eerste gebakjes verkocht met de naam tompouce. Een bakker uit Amsterdam zou geïnspireerd zijn geraakt voor de naam, door een kleine Friese circusartiest Tom Pouce.
Wil je onze Hollandse tompouce eens zelf maken? Robèrt legt het je stap-voor-stap uit in een handige video!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.