Roomboterbabbelaars lijken karamelsnoepjes, maar in werkelijkheid zijn het gewoon zuurtjes met een karamel smaakje.
Dat heeft te maken met de temperatuur waarop je ze maakt. De suiker wordt bij roomboterbabbelaars niet warmer dan 135 graden. Daardoor karameliseert de suiker niet en is het dus officieel geen karamel. Robèrt laat je in deze video zien hoe je ze zelf maakt.
En karamel of niet, lekker zijn ze sowieso!
Dit heb je nodig
- 150 milliliter water
- 250 gram kristalsuiker
- 250 gram lichtbruine basterdsuiker
- 90 gram boter
- Snuf zout
- 2 eetlepels poedersuiker
- 2 eetlepels maïzena
Zo maak je het
- Verwarm de boter, suikers, water en zout tot maximaal 135 graden.
- Giet de substantie op een bakmatje.
- Vouw het matje op, trek weer los en vouw weer op. Net zo lang tot de karamel afkoelt en je het met je handen kunt vasthouden.
- Nu ga je satijn trekken. Trek de ‘karamel’ telkens uit elkaar en voeg weer samen.
- Roer de maizena en poedersuiker door elkaar en strooi een beetje op je werkblad.
- Rol de ‘karamel’ uit tot een lange streng en rol het door het poedersuiker-maizena mengsel.
- Knip met een schaar boterbabbelaars af.
- Laat afkoelen en hard worden.
Wil je meer weten over het maken van verschillende soorten karamel? Robèrt neemt je mee in de wereld van karamel.
Karamel college
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.