Witte- of patentbloem wordt regelmatig gebruikt in baksels. Maar het is zo vaak gezeefd dat bijna alle vezels en voedingsstoffen eruit zijn gehaald. Dat maakt het heel erg fijn voor mooie cakes en biscuits, maar het is niet zo voedzaam.
Gezonde alternatieven
Wil je gezonder bakken? Dan kun je bijvoorbeeld volkorenbloem, havermout of havermeel gebruiken. Hier zitten meer vezels in, wat goed is voor je spijsvertering. Het zorgt er bovendien voor dat je langer vol zit. Volkorenbloem geeft je energie en bouwstoffen voor je lichaam. Ook amandelmeel, kokosmeel of boekweitmeel zijn fijne alternatieven. Deze bevatten meer voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, onverzadigde vetten en mineralen zoals magnesium en fosfor.
Bloem en volkorenmeel
Hoe kan dat verschil tussen bloem en volkorenmeel ontstaan, terwijl het allebei van dezelfde graankorrel komt? Een graankorrel bestaat uit 3 onderdelen: de meelkern, de zemel en de kiem. Die laatste 2 zitten aan de buitenkant van de graankorrel en bevatten de meeste voedingsstoffen. Die 2 onderdelen missen in bloem, maar vind je in volkorenmeel juist wel weer terug. Beter uitgelegd: als je alleen bloem gebruikt dan krijg je witbrood. Wordt er gedeeltelijk volkorenmeel en bloem gebruikt, krijg je bruinbrood. Tot slot zorgt 100% volkorenmeel voor volkorenbrood.
Bloem vervangen door gezonder alternatief
Wil je bloem vervangen door bijvoorbeeld amandelmeel? Houd er dan rekening mee dat bloem zorgt voor luchtigheid en dat amandelmeel een wat steviger en compacter eindresultaat geeft. Lees hier alles over amandelmeel. Datzelfde geldt voor volkorenmeel. Dat heeft een stevigere structuur aan je baksel. Wat extra bakpoeder toevoegen kan dan een oplossing zijn. Wil je bakken met een glutenvrij alternatief zoals boekweitmeel of (glutenvrij) havermeel? Lees hier meer over deze glutenvrije alternatieven.
Bloem of meel?
Bloem en meel lijken misschien op elkaar, er zit toch echt een verschil tussen. Wat dat precies is lees je hier.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.