Een typisch Frans recept: de citroen meringue taart, ook wel Tarte au Citron of lemon meringue genoemd. Wat is het verhaal achter dit taartje?
Geschiedenis
Custards, taarten en puddingen met citroensmaak worden al sinds de middeleeuwen gemaakt. De eerste meringue werd gemaakt in de 17e eeuw. En de combinatie van citroenschuimgebak, zoals bij de Tarte au Citron, kennen we pas sinds de 19e eeuw. Tegenwoordig kun je deze taart in Frankrijk op elke straathoek kopen en elke Franse bakker heeft er wel zijn eigen receptuur voor. Hoewel dit taartje dus echt een Franse klassieker lijkt, kent het zijn oorsprong niet in dat land. Het eerste recept wordt toegeschreven aan de Zwitserse bakker Romandy. Traditioneel werd deze taart aan de koning geserveerd. Het was een symbool van rijkdom en vriendelijkheid.
Zo maak je citroen meringue
De kracht van dit taartje zit hem in de combinatie van 3 lagen die variëren in smaak en textuur. Het begint met een knapperige taartbodem, gemaakt van zand- of fonceerdeeg. Hierop volgt een laag zachte citroencrème die zoet, maar ook zuur tegelijkertijd is. De taart wordt afgetopt met een flinke dot meringue die met een gasbrandertje een mooi bruin kleurtje krijgt.
Geheim voor een goed taartje
Schiften, uitlopen een te vette kom. We zetten de belangrijkste tips van Robèrt op een rijtje om een mooie meringue te maken voor je lemon meringue taartje.
En dan nog kan een goede Citroen Meringue op tafel zetten een uitdaging zijn. Met deze tips geven we je een kijkje in de Franse keuken, zodat jij gegarandeerd gaat scoren met jouw Tarte au Citron.
Bodem: Belangrijk voor de bodem is dat hij “krakt” als je er met een vorkje in prikt, maar toch stevig genoeg is om de vulling te dragen. Het geheim? Voeg een scheutje wodka toe aan je deeg. De alcohol voorkomt dat de gluten zich tot een te stevig netwerk vormen tijdens het kneden. Kneed kort en verwerk je deeg koud. Voeg op het einde een beetje wodka toe.
Citroenvulling: De citroenvulling mag best zuur zijn. Gebruik vers citroensap en rasp voor het lekkerste resultaat.
Meringue: Ga voor Italiaanse meringue. Deze maak je door hete suikersiroop toe te voegen aan je opgeklopte eiwitten. Het resultaat is een stevig, lekker smeuïg en een beetje marshmallow-achtige meringue. Met een gasbrandertje kun je hem mooi kleuren.
Variëren kun je leren
Zin om je eigen draai te geven aan de klassieke citroen meringue? Experimenteer met smaken! Maak dan deze Tarte au Citron Meringuée. De moeite van het proberen waard!
Is het nou meringue of merengue?
Meringue wordt vaak verward met merengue. Dat laatste is alleen geen opgeklopt eiwit, maar een Latijns-Amerikaanse dans. Om het lekker verwarrend te maken, zeggen de Fransen ook meringue als het gaat om de dans. En in het Spaans noemen ze het eiwitschuim juist weer merengue. Maar in het Nederlands is het dus gewoon meringue! Zo, weten we dat ook weer.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.