E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dit zijn de verschillen tussen jam, marmelade, moes en compote

Kies je voor jam, marmelade, moes en compote als je gaat bakken? Dit zijn de verschillen!

aardbeien-jam-bron-heel-holland-bakt-950x550

De termen jam, marmelade, moes en compote kent elke thuisbakker wel. Welke variant gebruik je als je gaat bakken? De 4 bereidingen lijken op elkaar, maar er zit wel degelijk verschil in. Bijvoorbeeld in het soort fruit wat je gebruikt en de bereiding ervan.

Wat is jam en wat is marmelade?

Jam wordt gemaakt van fruit met suiker en pectine. Denk aan aardbei, abrikoos, kersen of bosvruchten. Deze fruitsoorten bevatten veel pectine. Dit is een vezelsoort die uitzet wanneer het warm wordt. Dat maakt het een natuurlijke dikmaker voor jam.Een sinaasappel wordt geraspt, voor door de marmelade.

Marmelade wordt voornamelijk gemaakt van citrusvruchten: sinaasappel, mandarijn of citroen. Wanneer dit gekookt wordt met water en suiker, worden ook stukjes schil gebruikt. Hierdoor is de structuur van marmelade anders dan die van jam. Ook missen deze vruchten pectine en voeg je het ook niet extra toe. De juiste dikte krijgt marmelade door het lang te laten (in)koken.

Jam wordt vaker gebruikt als vulling voor een taart en marmelade wordt juist als smaakmaker door het beslag gemengd.

Wat is moes en wat is compote?

Appelmoes is wel de bekendste vorm van moes. Niet te verwarren met een mousse, dat is een lichte en luchtige vulling. Naast appels kunnen ook andere fruitsoorten tot moes gekookt worden. In de basis snijd je het fruit eerst in kleine stukjes, vervolgens kook je het tot het uit elkaar valt en dan heb je een moes. Dit komt omdat er geen pectine in een appel zit. Hierdoor krijgt het niet de vaste structuur zoals jam.Stukken appel voor moes of compote.

Een compote is een grove soort moes. De stukken die je snijdt, zijn groter en blijven ook deels compleet. In een moes zitten geen stukjes meer. Andere fruitsoorten die je kunt gebruiken voor een compote zijn peer, kersen, cranberry of aardbeien.

Appelmoes kun je gebruiken als alternatief voor eieren in een recept. Een compote is daar te grof voor. Compote is wel heerlijk over een cheesecake heen of bak het mee bovenop een cake.

Bakken met appelmoes

Nog even op een rijtje

  • Jam maak je van fruit waar veel pectine in zit. Dit is een natuurlijke versteviger. Hierdoor krijgt jam de juiste structuur. Fruit dat je hiervoor goed kunt gebruiken: aardbei, abrikoos, kersen of bosvruchten. Hierdoor is het goed te gebruiken tussen laagjes in een taart.
  • Marmelade maak je van citrusvruchten. Hier zit geen pectine in. De stevige structuur krijg je door schillen mee te koken en het lang te laten (in)koken. De marmelade kun je mengen in het beslag van je taart of cake.
  • Moes is fijngehakt fruit, wat gekookt is tot het uit elkaar valt. Vaak wordt het gemaakt van fruit waar geen pectine in zit, waardoor het dus uit elkaar kan vallen. Het is een goed alternatief voor als je geen eieren in huis hebt of vegan wilt bakken.
    Vervang ei door appelmoes
  • Compote is een grove moes, waar stukjes in blijven zitten. Lekker voor bovenop een cheesecake bijvoorbeeld! Een aardbeiencompote kun je ook goed gebruiken als vlaaivulling.

Benieuwd hoe je het zelf maakt?

Wil je zelf aan de slag met jam, marmelade, moes of compote? Kies dan uit één van onderstaande recepten!

Zelf jam maken

Passievrucht gember marmelade

Zelf appelmoes maken

Rabarbercompote met appel

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.