De feestdagen zijn het moment om uit te pakken en de mooiste gerechten op tafel te zetten. De wereld van eten en drinken staat niet stil, ook dit jaar zijn er weer een hoop mooie trends voorbij gekomen (hallo tompouce croissant!). Wil je deze Kerst graag meedoen met de kersttrends van 2023? Laat je dan inspireren door dit rijtje. Ook als je gaat voor een gebakken kerstmenu, kun je het heel modern aanpakken.
Budgetkerst
Zelfs als je normaal gesproken niet op het prijskaartje van ingrediënten kijkt, zal het je zijn opgevallen dit jaar: de boodschappen zijn duur geworden. Gelukkig kun je lekkere en bijzondere gerechten op tafel zetten, zonder daarvoor diep in de buidel te tasten. Het is 1 van de kersttrends dit jaar; goedkoper inkopen doen en daarmee iets lekkers maken. Hoe je dat doet? We delen onze beste tips.
Vega(n) kerstmenu
Het is 1 van de kersttrends die we al een aantal jaren op rij voorbij zien komen. We gaan steeds minder vlees en vis eten en zetten in de plaats daarvan een vegetarisch of veganistisch alternatief op tafel. Lekker duurzaam! Het vergt misschien iets meer van je creativiteit om een vega of vegan kerstmenu op tafel te zetten, dus we helpen je graag een eindje op weg. Je kunt bijvoorbeeld een vegetarische quiche maken of een keuze maken uit 1 van deze vegan klassiekers als kerstdessert.
QUICHE MET GEGRILDE GROENTEN VEGAN BAKKLASSIEKERS
Nostalgische toetjes
Pudding, rijstepap, advocaatje met slagroom, crêpes Suzette, baked Alaska of soesjes. Klassieke toetjes zijn terug van weggeweest en staan zelfs in toprestaurants weer op de menukaart. Het is één van de leukste kersttrends voor bakkers die zich willen uitleven op het toetje. En natuurlijk hebben we daar fijne recepten voor! Bouw een mooie toren van soesjes, tover de crêpes Suzette om tot taartje of serveer zelfgemaakte advocaat met een toef slagroom.
SOESJESTOREN SUZETTE TAARTJE ADVOCAAT MAKEN
Butter board
Deze trend kwam begin dit jaar al opzetten en neemt ook vrolijk zijn plekje in tussen de kersttrends van 2023. Een butter board is een borrelplank met boter, toppings, broodjes of toastjes. Je hebt er geen bord voor nodig, maar dipt en snaait lekker met elkaar van dezelfde plank. Leuk als voorafje tijdens het kerstdiner. Of maak een zoete variant en serveer hem als dessert.
Alcoholvrij
Een kerst zonder kater is helemaal hip dit jaar. We wisselen de cocktails in voor mocktails, proosten met alcoholvrije bubbels en trekken een nul-punt-nulletje open. Het aanbod aan alcoholvrije dranken is reuze, daarom mis je niks als je de alcohol laat staan. Onze Janny weet daar wel raad mee en maakte voor MAXVandaag 4 mocktail recepten.
ALCOHOLVRIJE COCKTAILS VAN JANNY
Panettone
De Italianen eten het al jaren tijdens Kerst, maar dit bijzondere brood begint ook in Nederland steeds populairder te worden. Een plakje panettone bij het kerstontbijt is 1 van de kersttrends dit jaar. Panettone is een luchtig, zoet brood dat een beetje lijkt op brioche. Het rijke deeg wordt verrijkt met rozijnen en gekonfijte sinaasappelschillen. Het bakproces van dit brood is erg intensief, daarom is het relatief duur. Maar je zet hiermee wel echt iets bijzonders op tafel. Je kunt panettone op steeds meer plekken kopen, ook in supermarkten. Wil je iets bakken wat erop lijkt, probeer dan eens deze Russische Kulichi.
Glitter
Hekkensluiter in dit rijtje met kersttrends is wat ons betreft de meest feestelijke van allemaal: glitter! Niet alleen om de kerstboom, je outfit of de tafel mee te versieren, ook eetbare glitters zijn de trend van het moment. Simpele gerechten zien er meteen heel spectaculair als je ze versiert met gouden parels, glitterspray of glitter sprinkles!
Toe aan nog meer inspiratie? Maak je kerstdiner in de vorm van een kerstkrans!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.