Voor dit heerlijke zoete ingrediënt hoef je helemaal niet naar de supermarkt. Hoogstwaarschijnlijk vind je het bij je in de buurt (of in je eigen tuin). Laat het wel eventjes staan of schud het voorzichtig uit om afscheid te nemen van eventuele beestjes. Verwerk het dan in allerlei lekkere recepten.
Vlierbloesem plukken
De vlierbloesem bloeit niet heel erg lang. Dus mei en juni zijn de maanden waarop je de struik in bloei kunt vinden. Let er wel op dat je mooie, witte bloemetjes plukt die fris ruiken. Geen uitgebloeide bloesem of juist knoppen. En wees lief voor de natuur: pluk niet een hele struik kaal. Voor de lekkerste smaak kun je het beste ’s ochtends plukken. Kun je er niet meteen iets mee bakken of maken? Bewaar het dan in een afgesloten zakje in de vriezer.
1. Vlierbloesem ijsjes
IJsjes: we zijn er dol op. En ze lijken nog lekkerder te smaken wanneer je ze zelf maakt. Deze ijsjes maak je in een handomdraai. Het enige wat je nodig hebt is vlierbloesemsiroop én water. IJsvormpjes zijn ook nog handig.
- Je kunt de vlierbloesemsiroop kopen, maar wat nog veel leuker is: je kunt het ook zelf maken. Volg daarvoor dit recept.
- Meng 60 milliliter vlierbloesem met water (zoveel als in je vormpjes past). Giet het in de ijsvormpjes.
- Laat ze een lange nacht in de vriezer hard worden.
2. Cake of muffins
Je kunt vlierbloesemsiroop natuurlijk ook heel goed verwerken in een cake of muffins. Daarnaast kun je vlierbloesem ook goed gebruiken als decoratie. Wat vers fruit erbij en je baksel is een zomers feestje.
- Bak een cake die je zelf lekker vindt. Gebruik bijvoorbeeld dit basisrecept voor muffins of dit recept voor citroencake.
- Is je cake gebakken? Prik dan met satéprikkers gaatjes in de cake en giet daar 60 milliliter vlierbloesemsiroop in (niet per gaatje, maar in totaal).
- Daardoor wordt de siroop opgenomen in de cake, heerlijk!
Als je het lekker vindt, kun je cake daarna ook nog besmeren met vlierbloesem-botercrème.
Recept voor vlierbloesem-botercrème
3. Vlierbloesem tartelettes
Tartelettes zijn kleine taartjes die gevuld worden met talloze verschillende vullingen. Ze zien er super feestelijk uit en je ziet ze regelmatig in de etalages van patissiers. De bodem die kun je maken met dit recept:
- Meng 250 gram bloem met 50 gram amandelmeel, 100 gram poedersuiker en een theelepel zout.
- Voeg 135 gram koude boter toe en wrijf het met je vingertoppen tot een kruimelig deeg.
- Voeg het ei toe en kneed alles kort tot een geheel. Verpak het deeg in folie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
- Prik gaatjes in de bodem van je deeg.
- Leg er een bakpapiertje op, vul met de blindbakvulling en bak de tartelettes op 180 graden zo’n 15 minuten blind en daarna nog 5 minuten zonder blindbakvulling goudbruin. Als je geen blindbakvulling gebruikt, is de baktijd ongeveer 20 minuten.
En dan de vulling. Daarvoor kun je natuurlijk ook vlierbloesem gebruiken.
- Klop in een middelgrote pan 400 milliliter kokosmelk, 60 milliliter vlierbloesemsiroop, 2 eetlepels ahornsiroop, citroenschil en -sap, 4 eetlepels maïzena en een klein snufje kurkuma door elkaar.
- Breng het mengsel al kloppend aan de kook. Laat een paar minuten koken en haal van het vuur.
- Giet gelijkmatig in elk van de taartjes en laat opstijven in de koelkast. Decoreer ze met vers fruit en vlierbloesem.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.