
Op zoek naar een lekkere twist in je baksel? Probeer dan eens te bakken met yoghurt of kwark! Het zorgt niet alleen voor een frissere twist, maar je voegt ook meer eiwitten toe aan je baksel. En je eindresultaat wordt er een stukje frisser van!
Bakken met yoghurt
Yoghurt kennen we vooral als basisingrediënt voor het ontbijt, of als snel toetje na het avondeten. Maar je kan het ook heel goed gebruiken in je baksels! Yoghurt is een melkproduct dat op gecontroleerde manier gefermenteerd en verzuurd is. Het woord komt van origine uit het Turks en de varianten uit Turkije en Griekenland zijn wellicht wel de bekendste soorten yoghurt. Je kan het prima verwerken in vele bakrecepten.
Maak bijvoorbeeld:
Frisse muffins
Dit gemakkelijke recept voor muffins maak je met yoghurt. En dat zorgt voor een lekkere frisse smaak. Leuk voor de afwisseling en net iets gezonder dan de ‘gewone’ muffins.
Koude yoghurt snack
Zin in een fris tussendoortje, maar wil je gezonder snoepen? Frozen yoghurt barks zijn lekker, gezond én super makkelijk om te maken! Met dit recept heb je in een handomdraai een gezonde snack gemaakt.
Bakken met kwark
Wie denkt aan bakken met kwark, komt al snel uit bij een overheerlijke kwarktaart. Super lekker natuurlijk, maar je kunt er nog veel meer mee. Omdat aan kwark ook stremsel wordt toegevoegd, zit het vol proteïne. Net als bij het maken van kaas. Erg geschikt dus om mee te bakken als je fanatiek bezig bent met sporten! Maak bijvoorbeeld deze gezonde tiramisu in een glaasje.
Gezonde tiramisu in een glaasje
Een ultiem favoriet toetje is natuurlijk tiramisu! Vrij machtig, maar oh zo lekker. Gelukkig kun je ook daar een gezonde draai aan geven. Met dit recept zet je gezondere tiramisu op tafel.
Dit heb je nodig voor 4 personen
- 12 lange vingers
- 2,5 gelatineblaadjes
- 1,5 eetlepel honing
- 320 gram magere kwark
- 15 milliliter espresso
- 10 gram cacaopoeder
- Pure chocolade
Zo maak je het
- Week de gelatine in koud water.
- Meng de helft van de kwark met espresso, 0,5 eetlepel honing en 4 gram cacaopoeder.
- Meng de andere helft met de rest van de honing.
- Smelt de gelatine in aanhangend vocht en mix de helft door de ene kwark en de andere helft door de andere. Meng goed, zodat het goed oplost in de kwark.
- Hak de chocolade grof.
- Vul de glaasjes om en om met lange vingers (in stukjes) – koffiekwark – gehakte chocolade – honingkwark.
- Herhaal tot je alle glaasjes hebt gevuld en zet minstens 4 uur koud in de koelkast.
- Garneer met de overgebleven cacaopoeder.
Boter vervanger
Yoghurt of kwark zijn fijne, frisse vervangers voor boter. Gebruik hiervoor het liefst volvette Griekse yoghurt of volle kwark en experimenteer met de hoeveelheden en verhoudingen. Vervang eerst bijvoorbeeld eens de helft van de boter door yoghurt of kwark en experimenteer daarna verder naar wens. Boter kun je 1 op 1 vervangen. Zorg er wel voor dat de verhouding in een cake niet te hoog wordt, anders wordt de cake te nat.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.