
Misschien heb je er al weleens van gehoord: tamarinde. Het is een peulvrucht, wat vooral in Aziatische en Indische keuken wordt gebruikt. Het heeft een zoetzure smaak en is dus een goede smaakmaker in de keuken! Van peul tot pasta en tot drankje: dit wil je weten over tamarinde!
De dadel van India
Tamarinde wordt ook wel de dadel van India genoemd. Dat heeft te maken met hoe het eruit ziet en hoe de binnenkant is. Het is een peulvrucht die 15 tot 20 centimeter groot wordt. Binnenin zit een donkerbruin en vezelig vruchtvlees. Daarin zitten dan weer de zaden. Waar het bij peulvruchten normaal om de zaden gaat, gaat het in dit geval om dat vruchtvlees. Dat wordt ook wel een pasta genoemd, omdat het die structuur heeft.
Waar is het goed voor?
Tamarinde wordt al heel lang gebruikt in de volksgeneeskunde. Het zou namelijk helpen bij maagproblemen en de spijsvertering stimuleren. Het werkt koortsverlagend en kan helpen bij reuma en ontstekingen. Het is rijk aan vitamine C en kalium.
Hoe krijg je tamarinde uit de peul?
Om het vruchtvlees te gebruiken, moet je de schil openmaken en het plakkerige vruchtvlees losweken in kokend water. Anders komt het niet los van de schil. Haal met een vergiet de tamarindepasta uit het water en stamp met een stamper de pitjes uit het mengsel. Nu heb je een mooie, egale tamarindepasta. Heb je geen zin om dit klusje zelf te doen? Gelukkig zijn er ook potjes met kant-en-klare tamarindepasta verkrijgbaar.
Waar kun je tamarinde in verwerken?
Tamarinde wordt veelal gebruikt als smaakmaker in bijvoorbeeld stoofschotels, sauzen, marinades, soepen, chutneys en in de curry. Wist je dat het één van de ingrediënten is van Worcestersaus? Maar je kunt het ook verwerken in iets zoets, zoals een dessert of taart! Meng het bijvoorbeeld eens in een curd, om een heerlijke friszure smaak te krijgen.
Het zure van de tamarinde maakt vlees heel mals, net zoals wij daar vaak wijn of bier voor gebruiken. In combinatie met andere kruiden en specerijen geeft het een smaakje wat net even anders is. In landen met een warm klimaat gebruiken ze het ook om een verfrissend drankje van te maken. De pulp wordt dan vermengd met water en wat zoeter gemaakt met suiker of honing. Dan is het tamarindesap.
Hoe bewaar je het?
Heb je losse peulen? Bewaar ze dan in de koelkast, dan blijft het 4 tot 6 weken goed. Heb je een kant-en-klare pasta? Zorg dat je deze luchtdicht verpakt. Wanneer de pot nog niet open is, kun je hem het beste bewaren op een koele en donkere plek. Is de pot open geweest? Bewaar dan in de koelkast.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.