Bakpoeder is een veelgebruikt ingrediënt in baksels. We schreven al eerder over de verschillen tussen bakpoeder en baking soda. Ben je ook al bekend met wijnsteenbakpoeder? Lees alles over de verschillende soorten poeders in recepten.
Wat is bakpoeder?
Bakpoeder is een mengsel van verschillende soorten poeders, zoals natriumcarbonaat, een zuur en een stabilisator. Het natriumcarbonaat in bakpoeder reageert op vocht en zuur in het beslag. Het zorgt ook voor een luchtige structuur van het deeg of beslag.
Wat is wijnsteenbakpoeder?
Naast het ‘gewone’ bakpoeder bestaat er ook wijnsteenbakpoeder. Dat is een combinatie van baking soda en wijnsteen. Wijnsteen is een natuurlijk zout dat ontstaat bij de wijnproductie. Doordat er geen chemische middelen aan toegevoegd worden, is het natuurlijker dan bakpoeder. Toch is de werking van beide bakpoeders gelijk, je kunt ze dan ook door elkaar vervangen.
Kun je wijnsteenbakpoeder vervangen voor bakpoeder of baking soda?
Eén theelepel wijnsteenbakpoeder kun je vervangen door één theelepel bakpoeder of door 1/3 theelepel baking soda.
Zelfrijzend bakmeel, tarwemeel en bakpoeder
Aan de bak? Hier leggen we je meer uit het verschil tussen verschillende soorten meel en het gebruik van bakpoeder daarbij.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.