E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dit is een geode taart en zo maak je het!

Een taart die eruit ziet alsof je een edelsteen van binnen ziet. Dat is een geode taart. Glinsterende edelstenen, maar dan gemaakt van kandijsuiker. Het ziet er prachtig uit, maar het is wel een werkje om te maken.

geode-taart-shutterstock_1275726187-1920x1080

Bij een geode taart wordt een deel uit de cake gesneden. Dit smeer je in met botercrème en daar leg je de gekleurde kandijsuiker in. De rest van de taart kun je leeg laten of je kunt er voor kiezen om hem nog wat meer te versieren. En kies eens voor een meerlaagse taart, waarbij de kandijsuiker over meerdere lagen verspreid ligt!

Wat is kandijsuiker?

Kandijsuiker in verschillende kleuren aan een stokjeKandijsuiker is niks meer dan klontjes gekristalliseerde suiker. Je ziet ze vaak aan zo’n stokje zitten. Die kun je dan in je koffie of thee dippen. Vaak zijn die wit of bruin van kleur. Wanneer je ze zelf maakt, kun je ze elke kleur geven die je maar wil! En dat kan leuk zijn voor je geode taart. Als je het zelf maakt, houd er dan wel rekening mee dat het maken van de kandijsuiker zo’n 2 weken duurt.

Zo maak je zelf kandijsuiker

Hoe maak je een geode taart?

Marble Geode CakeMaak een stevig biscuit zoals je zelf lekker vindt. Ga je voor een enkellaagse taart of voor meerdere op elkaar gestapeld? Kies in ieder geval een vulling die je zelf lekker vindt. Zorg dat je een goede foto van een edelsteen hebt die je wil namaken of misschien heb je er thuis wel 1 liggen die je als voorbeeld kunt gebruiken.

Snijd met een mes een gat in het biscuit, in de vorm van de binnenkant van de edelsteen. Je mag best een beetje diep gaan, edelstenen kunnen ook diep ontstaan. Smeer de taart in met botercrème, net zoals de binnenkant die je net uitgesneden hebt. Herhaal dit eventueel om de taart echt dekkend te krijgen.

De steentjes voor de geode taart

Het mooiste is om 2 of 3 verschillende kleuren kandijsuiker te hebben, die goed bij elkaar kleuren. Meestal heeft de binnenkant verschillende tinten van een bepaalde kleur. Dus houd zoiets aan. Leg de ‘steentjes’, de kandijsuiker, met een pincet in de taart en druk ze wat aan. Door de botercrème blijven ze plakken. Werk vanaf het diepste punt terug naar de randen.

Maak af met wat goud

Omlijst de randen eventueel met wat eetbaar bladgoud. Om de kandijsuiker in de geode taart extra te laten glanzen, kun je nog wat eetbaar glanspoeder eroverheen sprayen. Maar gebruik niet te veel, dat heeft een nadelig effect.

Nog meer met kandijsuiker

Heb je nog wat (zelfgemaakte) kandijsuiker over? Naast het in je koffie of thee te dippen, kun je het ook verwerken in een baksel!

Karamelcakejes van Robèrt

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.