E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dit is chimney cake en zo maak je het

Een chimney cake is een bijzonder gebak uit Oost-Europa. Het is niet alleen lekker, maar ook echt spectaculair om te zien. Met deze tips en recept kun je dit bijzondere baksel zelf maken!

Chimney cake - 1

Als je weleens op vakantie bent geweest naar Oost-Europese landen zoals Hongarije of Tsjechië, dan zal het je misschien bekend voorkomen: Chimney cake. Een holle krokante hoornvormige cake met aan de buitenkant een knapperig suikerlaagje. De cakehoorn wordt vaak rijkelijk gevuld met de lekkerste toppings en dat levert de meest smakelijke plaatjes op. Daarom zijn de cakes een echte hit op Instagram en andere social media. We leggen je uit hoe je dit spectaculaire baksel zelf kunt maken.

Wat is een chimney cake?

Chimney cakeChimney cake is een traditioneel gebak uit Oost-Europa. In Hongarije kennen ze het als Kürtőskalács en in Tsjechië als Trdelník. Het meest kenmerkende aan deze cake is zijn unieke vorm. Het deeg wordt namelijk om een stok gewikkeld, door de suiker gerold en daarna boven een open vuur of in een speciale oven gebakken. Dat levert een holle, cilindervormige cake op met een gekarameliseerde krokante buitenkant en een zachte luchtige binnenkant. De cakejes lijken ook wel een beetje op een schoorsteen, vandaar de naam chimney cake. Door de vorm leent deze cake zich uitstekend voor de lekkerste vullingen, zoals softijs, fruit, chocolade, karamel, noten of andere zoetigheden.

Baktips

Oorspronkelijk wordt chimney cake gebakken in een speciale oven of boven open vuur. Een situatie die je thuis waarschijnlijk niet hebt. Toch kun je met een beetje improvisatie thuis chimney cakes maken met deze tips.

  • Koop een speciale chimney cake rollers, of gebruik een ovenbestendige deegroller om de cakes mee te maken.
  • Rol het deeg gelijkmatig rondom de roller. Als het deeg overal even dik is, gaart je cake het mooist.
  • Draai de cake regelmatig om tijdens het bakken, zodat het gelijkmatig karamelliseert en niet verbrandt.
  • Bak op een lage temperatuur, zodat het deeg niet te snel verkleurt en de binnenkant de kans krijgt om gaar te worden.

De lekkerste vullingen

Traditioneel wordt chimney cake bestrooid met suiker en het deeg op zich is al heel erg lekker. Maar door de bijzondere vorm leent het zich ook heel goed voor verschillende toppings en vullingen. Denk bijvoorbeeld aan slagroom, softijs, chocoladesaus, chocolademousse, banketbakkersroom, ganache, gebrande nootjes, vers fruit, jam, karamelsaus of sprinkles. Of ga voor een hartige variant en vul hem met pulled chicken, kaas, bacon, gefrituurde uitjes, sla en een lekker sausje. De keuze is reuze!

Recept voor chimney cake

Voor het maken van dit recept gaan we een beetje doe-het-zelven. Je hebt hiervoor nodig: een deegroller met handvatten, zilverfolie, een groot bakblik en 4 papierklemmen. Plaats de papierklemmen zo op je bakblik dat de handvatten van de deegroller er precies tussen passen. Wikkel de deegroller in met aluminiumfolie.

Dit heb je nodig: 

  • 500 gram bloem
  • 250 milliliter melk
  • 7 gram gist
  • 70 gram suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eieren
  • 50 gram gesmolten boter
  • 1/4 theelepel vanille extract

Extra:

  • Gesmolten boter
  • Kaneelsuiker

Zo maak je chimney cake:

  • Verwarm de melk tot lauwwarm.
  • Voeg een schepje suiker en de gist toe, roer door en laat even staan.
  • Meng de bloem met de rest van de suiker en het zout.
  • Voeg hier de eieren, gesmolten boter en melk aan toe.
  • Mix en kneed tot het deeg goed ontwikkeld is. Dat duurt in de mixer zo’n 10 minuten.
  • Als het deeg te plakkerig is, voeg dan wat bloem toe.
  • Vorm het deeg tot een bal en laat het in een ingevette kom rijzen voor ongeveer een uurtje of tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Rol het deeg uit tot een lange rechthoekige lap van een halve centimeter dik en snijd daar stroken uit van zo’n 1 centimeter breed (tip: gebruik een pizzames).
  • Rol de repen strak om de deegroller. Je kunt zo’n 2 chimney cakes per keer maken, 1 aan beide uiteinden van de deegroller.
  • Ga met de deegroller kort over het aanrecht om de stroken aan elkaar te plakken.
  • Smeer het deeg in met wat gesmolten boter en rol het daarna door de kaneelsuiker.
  • Plaats de deegroller op je zelfgebouwde standaard en plaats het geheel in de oven.
  • Gril de chimney cakes in zo’n 20 – 25 minuten goudbruin en gaar. Keer ze tijdens het bakken regelmatig om voor een gelijkmatige garing en mooi gekaramelliseerd laagje.
  • Laat de cakes afkoelen en haal ze van de vorm. Vul ze daarna met een vulling of topping naar keuze of rol ze nogmaals door de suiker.

Ook lekker

Als je chimney cake lekker vindt, dan smaken churros en donuts je vast ook wel. Probeer daarom dan zeker ook eens één van deze recepten.

Churros cups van Robèrt Donuts met kaneelsuiker

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.