E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Déze taart bakte Mercedes voor de koning (met recept!)

Mercedes mocht voor de koninklijke familie aan de bak op Koningsdag. Ze deelt met ons het recept van haar koninklijke, frisse taart met sinaasappel!

Mercedes taart omslag

Winnares Mercedes vierde dit jaar een bijzondere Koningsdag. Ze mocht een taart bakken voor de koninklijke familie. Lees hier wat ze gemaakt heeft én ga zelf aan de slag met de koninklijke taart.

De betekenis van de Koningsdagtaart

Mercedes: “Deze taart bakte ik voor de verjaardag van onze Koning, maar ook voor de verjaardag van de Rotterdamse Luna. Zij werd op 27 april 2023 10 jaar oud. Twee bijzondere gelegenheden om voor te mogen bakken. Ik ben heel dankbaar dat ik dit mag doen! Het ontwerp van de kroon is gebaseerd op tekeningen die Luna gemaakt heeft. Ik hoop dat de koning de kroon op de taart zal zetten. Op de kroon staat een 10. Die staat symbool voor: 10 jaar Koningsdag, Luna 10 jaar, Koningsdag in 010 gemaakt door de winnares van Heel Holland Bakt seizoen 10.”

Ingrediënten

Cake

  • 1100 gram roomboter
  • 1700 gram fijne kristalsuiker
  • Rasp van 8 sinaasappels
  • 20 eieren
  • 2 theelepels zout
  • 1600 gram bloem
  • 240 gram maïzena
  • 64 gram bakpoeder
  • 1500 milliliter karnemelk

Sinaasappelcurd

  • 400 gram roomboter
  • 500 gram fijne kristalsuiker
  • Sap en rasp van een halve citroen
  • 400 milliliter sinaasappelsap
  • Rasp 2 sinaasappels
  • Vanillepeul
  • 18 eidooiers
  • 4 blaadjes gelatine

Botercrème

  • 360 milliliter water
  • 1380 gram fijne kristalsuiker
  • 18 eiwitten
  • Snuf zout
  • 1800 gram roomboter
  • 200 gram sinaasappelcurd
  • Oranje kleurstof

Siroop

  • 300 ml water
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • Uitgeschraapte vanille peul

Afwerking

  • 500 gram pure chocolade
  • Eetbare bloemen

Zo maak je de Koningsdagtaart

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en spray de bakvormen in (3x 24 cm, 3x 20 cm en 3x 16 cm).
  • Week de gelatine in koud water.

Cakes

  • Meng de boter, suiker, vanille, sinaasappelsap en zout romig.
  • Voeg daarna een voor een de eieren toe.
  • Meng de bloem, bakpoeder en de maïzena in een kom en zeef dit voor de helft boven het botermengsel.
  • Voeg de karnemelk in delen toe, afgewisseld met het overige bloemmengsel.
  • Verdeel het beslag over negen bakvormen in opeenvolgende grote.
  • Bak de cakes in etappes, in 35 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Laat de cakes afkoelen in de vriezer en snijd ze doormidden om er twee lagen cake per bakvorm uit te halen.

Sinaasappelcurd

  • Smelt de boter, suiker, sinaasappelsap, citroensap en rasp en vanille uit de peul op au-bain-marie met de eidooiers. Blijf goed roeren zodat alles tegelijk verwarmd wordt.
  • Verwarm de massa tot het 82 graden Celsius is.
  • Voeg de gelatine toe en goed mengen. Zeef de massa, zodat je een gladde curd krijgt.
  • Laat de sinaasappelcurd afkoelen.

Sinaasappel botercrème

  • Breng 1200 gram suiker, met 360 milliliter water aan de kook tot 118 graden.
  • Klop 18 eiwitten met 180 gram van de suiker en een beetje zout op tot stijve pieken.
  • Schenk de siroop al kloppend op het eiwit. Laat koud draaien.
  • Voeg daarna, lepel voor lepel, de boter toe.
  • Voeg vervolgens de afgekoelde curd toe.

Siroop

  • Breng het water, suiker en het uitgeschraapte vanillestokje aan de kook en laat 1 minuut doorkoken.
  • Laat afkoelen, met het stokje erin.

Opbouw

  • Snijd de cakes doormidden en leg de groottes bij elkaar. Je hebt per grootte 6 plakken cake.
  • Bouw op door de cake te tremperen met siroop, te besmeren met curd en een laag boter crème toe te voegen.
  • Smeer de taarten aan de zijkant af met botercrème en laat de cakes opstijven.
  • Verdeel de overgebleven botercrème in drieën: wit, licht oranje, donkerder oranje.
  • Smeer de taart van 24 cm af met de donkerste oranje, de taart van 20 cm met pasteloranje en de taart van 16 cm met witte boter crème.
  • Verstevig de taart met dowels en plaats de taarten op elkaar.
  • Maak een chocoladekroon en zet deze op de taart.
  • Versier de voorkant van de taart met eetbare bloemen.

Meer lezen over de Koningsdag van Mercedes?

Zo viert winnares Mercedes haar Koningsdag in Rotterdam

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.