E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dit is het verschil tussen meel en bloem

Of je nu een luchtig biscuitdeeg maakt of een stevig brood, meel en bloem zijn onmisbare ingrediënten in de keuken. Maar wanneer kies je voor meel en wanneer voor bloem? En wat is precies het verschil tussen die twee?

Bloem en meel in afgewogen porties op een keukenblad

Meel en bloem zijn twee veelgebruikte ingrediënten in de keuken van een (thuis)bakker. Op het eerste gezicht lijken ze misschien hetzelfde, maar schijn bedriegt. De verschillen zijn groter dan je denkt en het juiste gebruik ervan kan je baksel maken of breken.

Wat is meel?

Om het verschil tussen meel en bloem te onthouden, kan het ezelsbruggetje meel is veel helpen. Dit betekent dat de molenaar bij het maken van meel, de hele graankorrel gebruikt. In meel blijven de onderdelen van de graankorrel behouden, waardoor het erg voedzaam is. De zemelen en kiemen van de graankorrel zijn ook nog zichtbaar, dit geeft het meel een grovere structuur. Er zijn heel veel verschillende soorten meel, hieronder een overzichtje van de bekendere soorten:

  • Zelfrijzend bakmeel: de naam zegt het al, hier hoef je geen rijsmiddelen meer aan toe te voegen, want het bakpoeder zit er al in.
  • Amandelmeel: dit is niets meer en niets minder dan fijngemalen, blanke amandelen. De amandelen worden eerst kort geblancheerd, zodat het bruine vliesje loslaat. Daarna worden ze gedroogd en vervolgens fijngemalen. Amandelmeel heeft een romige smaak en is glutenvrij.
  • Volkorenmeel: bevat alle onderdelen van de graankorrel. Volkorenmeel wordt gebruikt bij het maken van volkorenbrood.
  • Speltmeel: dit wordt gemaakt van de volledige speltkorrel, waardoor het een grove structuur behoudt. Speltmeel wordt gebruikt bij het maken van stevige broden en crackers.

Alles over zelfrijzend bakmeel

Alles over amandelmeel

Wat is bloem?

Meel vormt de basis voor bloem. Bij het maken van bloem worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd, waardoor er bloem ontstaat. Bloem is minder voedzaam dan meel, omdat de voedzame zemelen en kiemen worden verwijderd. Bloem heeft daardoor ook een fijnere structuur dan meel. Er zijn heel veel verschillende soorten bloem, hieronder een overzichtje van de bekendere soorten:

  • Tarwebloem: kun je vrijwel overal krijgen en is gemaakt van tarwe. Tarwebloem heeft geen hoog glutengehalte en is daarom geschikt voor harde, brosse en stevige soorten deeg.
  • Patentbloem: is zeer fijn gemalen tarwebloem en bevat een hoger glutengehalte dan tarwebloem. Deze bloemsoort zie je vaak terug in koek- en cakerecepten.
  • Zeeuwse bloem: is gemaakt van zachte tarwe, bevat minder zetmeel en bindt daardoor ook wat minder. Perfect voor het bakken van koekjes, want die worden goed bros van structuur.
  • Type 00-bloem: dit is heel fijngemalen tarwebloem. Het wordt vaak gebruikt in Italiaanse recepten, zoals pizza. De cijfers zijn bij Italianen een duiding om aan te geven hoe fijn het bloem is.

Alles over type 00-bloem

De verschillen tussen bloem en meel

Meel en bloem, ze lijken misschien op elkaar, maar zijn toch heel verschillend. Meel is wat grover, zit vol vezels en is gezonder. Bloem is fijner van structuur, heeft minder vezels en is daardoor minder gezond. Ze hebben allebei hun eigen kwaliteiten, dus pas op dat je ze niet verwisselt in je recept.

Wanneer gebruik je wat? zandkoekjes

Meel wordt vaak gebruikt voor stevige, voedzamere baksels. Denk aan volkorenbroodjes of speltcrackers. De grovere structuur en de aanwezige zemelen en kiemen geven deze baksels extra textuur en smaak. Bloem daarentegen, is perfect voor lichtere en luchtigere baksels. Denk aan cake, taart en koekjes. Door het fijne, gladde resultaat van bloem krijgt je baksel een zijdezachte textuur.

Zandkoekjes

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.