De Amerikaanse cheesecake ken je ongetwijfeld. Een vrij stevige en vaste cake waar je meestal niet teveel van op kunt. Voor cheescake liefhebbers die willen blijven dooreten bedachten ze in Japan een variant: de Japanse cheesecake. Super luchtig en lekker! Dit is hoe je hem maakt.
Wat is een Japanse Cheesecake?
Deze variant op de bakkersklassieker staat ook wel bekend als cotton cheesecake . En dat is vooral omdat deze cake een stuk luchtiger en minder zoet is dan z’n Amerikaanse broertje. De textuur zit tussen een cheesecake en een soufflé in. Het geheim? Je roert opgeklopt eiwit door het beslag!
De Japanese cheesecake is in de jaren 80 populair geworden in Japan. Deze variant was het antwoord op de bekende cheesecake. Het is inmiddels wereldwijd een geliefd baksel dat bekend staat om de elegante en verfijnde smaak en uitstraling.
Basis van de cake
De basis van een Japanese cheesecake is simpel: roomkaas, eieren, melk, boter, suiker, en bloem. In tegenstelling tot het reguliere recept bevat deze cake minder roomkaas en suiker, wat zorgt voor een lichtere en subtielere smaak.
4 tips voor een perfecte cheesecake
Hoe zorg je er nou voor dat je Japanse cheesecake altijd lukt? Met deze 4 tips ben je goed voorbereid:
- Kamertemperatuur: Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint met mengen. Dit zorgt voor een glad en klontvrij beslag.
- Langzaam mengen: Mix het beslag op lage snelheid om te voorkomen dat er teveel lucht in het beslag komt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je cheesecake tijdens het bakken rijst en daarna inzakt.
- Waterbad: Bak de taart af in een waterbadje (in een braadslede bijvoorbeeld). Dit zorgt voor een gelijkmatige garing en dat helpt om scheuren in de bovenkant te voorkomen. Als je de taart bakt in een springvorm, verpak deze dan goed in aluminiumfolie zodat er geen water in de vorm kan komen. Gebruik kokend water voor het waterbadje. Het is makkelijk om de taart vast in de braadslede te zetten, deze in de oven te schuiven en daar kokend water bij te gieten. Een klein laagje water is voldoende, maar houd wel in de gaten dat dit tijdens het bakken niet droog kookt. Voeg anders nog wat water toe.
- Afkoelen: Laat de cheesecake langzaam afkoelen. Als de baktijd voorbij is, laat hem dan in de oven staan met de deur op een kier. Pas als hij helemaal is afgekoeld, zet je hem in de koelkast om op te stijven. Dit voorkomt scheuren en verbetert de textuur. Laat de taart een nachtje in de koelkast opstijven voor het beste resultaat.
Meer tips voor een goede cheesecake?
Zelf aan de slag!
Dan is het nu tijd om zelf aan de slag te gaan met het maken van zo’n heerlijk zachte Japanse cheesecake. Hier vind je het recept! Zo maak je ‘m zelf stap-voor-stap. En wil je echt lekker uitpakken? Top de cake dan af met gesuikerde pecannoten en blauwe bessen coulis.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.