Een heerlijke cantuccini bij de koffie, een eigen gemaakte verse pizza of tiramisu als toetje. En vergeet de klassieke taart cassata Siciliana niet. Met welk Italiaanse baksel ga jij aan de slag?
Cantuccini koekjes
Zoek je een lekker koekje voor bij de koffie of bij een likeurtje? Maak dan eens cantuccini! Die hoor je in sterke drank of een cappuccino te dopen, anders breek je je tanden erop. Ze zijn namelijk ontzettend hard! Maar wanneer je ze zelf bakt, kun je ze ook iets minder hard afbakken!
Dit is het recept (en meer tips)
Zelf pizzadeeg maken
Een goede pizza kun je bijna elke dag wel eten. Helemaal als je zelf het deeg maakt! Daarvoor heb je geen speciale pizzaoven of houtoven nodig. Die kun je ook in je eigen oven maken. Al kan het wel handig zijn om een pizzasteen te gebruiken. Deze leg je in je oven en hier bak je je pizza op. Deze steen wordt heel erg warm en dat zorgt ervoor dat je een lekkere knapperige bodem krijgt.
Tips om zelf pizzadeeg te maken
Zorg verder dat je de juiste ingrediënten gebruikt. In Italië werken ze veel met type 00-bloem, dat is hele fijne bloem. De beste bloemsoort om te gebruiken voor je pizzabodem. Waar wij Nederlanders vaak houden van een goed belegde pizza, doen ze dat in Italië niet. Hoe dikker je de pizza belegt, hoe lastiger het wordt om hem gaar te krijgen. Vers pizzadeeg hoeft maar kort in de oven gebakken te worden, dus zorg dat je al je ingrediënten (gaar) klaar hebt liggen.
Tiramisu
Organiseer je een Italiaanse avond of ga je bij een Italiaan eten? Dan kan tiramisu uiteraard niet ontbreken als dessert. Espresso, mascarpone en lange vingers, een echte klassieker. Al zijn er natuurlijk ontelbare variaties te bedenken. Een tiramisu kan bijna niet mislukken, zou je denken. Toch kan het gebeuren dat je room niet stijf wordt of de lange vingers zompig…
Cassata siciliana
Ken je de cassata siciliana al? Volgens Janny en Robèrt is het een echte Italiaanse klassieker. “Hij bestaat uit gezoete ricotta, gekonfijte vruchtjes en marsepein. En vooral dat laatste vind ik heel erg lekker”, zegt Janny. Volgens Robèrt is het gevaar bij deze taart dat hij al snel te zoet wordt. “De vulling, vaak ricotta, mag dus niet te zoet zijn”.
Een traditionele cassata is makkelijk te herkennen. Het is een ronde taart, met schuin aflopende randen. Hij is bekleed met marsepein in pistachegroen, roze of zachtgeel. Op de bovenkant ligt gekonfijt fruit. Hier in Nederland zien we de cassata siciliana ook wel cakeformaat, die wordt overgoten met chocolade in plaats van marsepein. En je kunt er 1-persoons gebakjes van maken!
Meer over de cassata Siciliana
Meer lekkers uit Italië
Meer lekkere Italiaanse baksels, zoals cannoli en een Italiaanse crostata?
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.