E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De lekkerste Zeeuwse bolus naar recept van Robèrt

Als je in Zeeland bent dan moet je er één geproefd hebben: de Zeeuwse bolus. En goed nieuws, zelf maken kan ook! Hier vind je het recept voor echte Zeeuwse bolussen naar recept van Robèrt.

Traditional,Dutch,Cinnamon,,Sugar,Bread,In,A,Roll,,Called,Zeeuwse

De Zeeuwse bolus is een begrip in (hoe kan het ook anders) Zeeland. Een zoet broodje, omhuld met een knapperig laagje basterdsuiker. Ook jullie zijn er dol op, want we ontvingen een overvloed aan foto’s van dit broodje in onze zoektocht naar de lekkerste vakantielekkernij. Wat is het precies, waar komt het vandaan en hoe kun je ze zelf maken? Wij zetten het allemaal voor je op een rijtje.

Wat zijn Zeeuwse bolussen?

De Zeeuwse bolus wordt gemaakt van wit brooddeeg. Het deeg wordt verdeeld in strengen, door de bruine basterdsuiker gehaald en vervolgens in een spiraalvorm gerold. Het broodje is klef en wordt bereid met veel boter, want het mag absoluut niet droog zijn. Sommige Zeeuwse bakkers geven ook nog hun eigen draai aan het broodje, door de bolus te rollen in extra donkere basterdsuiker en extra kaneel toe te voegen. Je kunt het broodje op elk moment van de dag eten, maar onder het genot van een kopje koffie of thee smaakt ‘ie het allerlekkerst.

Waar komen ze vandaan?

Zeeuwse bolussen zijn hét streekproduct van Zeeland, maar verrassend genoeg ligt de oorsprong van dit heerlijke broodje ergens anders. De roots liggen namelijk in Spanje en Portugal. Aan het eind van de 16e eeuw brachten Joodse inwoners uit deze Zuid-Europese landen de zoete lekkernij naar Zeeland. Het broodje heeft sindsdien ook zijn weg gevonden naar Amerika en Frankrijk Hoewel deze net zo lekker zijn als de Zeeuwse variant, zijn ze vaak iets zoeter en groter.

Recept voor Zeeuwse bolussen

Robèrt maakt er een echt feestje van, want hij bakt niet zomaar bolussen. Hij vult ze met heerlijke banketbakkersroom! Wil je liever de klassieke Zeeuwse bolus maken zonder vulling? Geen probleem, je kunt gewoon dit recept volgen! In de laatste stap snijdt Robèrt het broodje open om te vullen met banketbakkersroom, dus je kunt die stap in het recept makkelijk overslaan.

Gevulde bolussen

Kun je geen genoeg krijgen van dit heerlijke, Zeeuwse broodje? Probeer dan ook eens deze bolustaart of bolussen met een vleugje gember. Zeker het proberen waard! 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.