Een feestelijk diner is pas compleet met een lekker nagerecht. Met een trifle zet je een echt spektakelstuk op tafel waar bovendien een groot gezelschap van kan meegenieten. Dit dessert in een glaasje komt uit de Engelse keuken en bestaat uit verschillende laagjes. De klassieke trifle maak je met cake, fruit en een laag custard of vla, maar in principe kun je al jouw favoriete smaken kwijt in dit toetje. Scrol bijvoorbeeld eens omlaag naar het recept van de roze trifle waar aardbeienjelly en suikerspin in gaan! We geven je tips en onze favoriete recepten, zodat jij aan de slag kunt met de ultieme trifle.
Tips voor het maken van trifle
Een trifle is een traditioneel Brits nagerecht dat bestaat uit meerdere lagen lekkers in een glas of glazen kom. Je combineert stukjes cake of koek met een romige custard of pudding en vers fruit. Voor de liefhebber gaat er ook alcohol door dit dessert. Door het in een glas te serveren, zie je alle mooie laagjes. Als je zelf aan de slag gaat met een trifle recept, dan wil je natuurlijk de perfecte balans tussen smaken en texturen creëren. We geven je tips hoe je dit toetje opbouwt als een pro.
1. Groot of klein
Bedenk van tevoren hoe je jouw trifle wilt serveren. Krijgt iedereen in jouw gezelschap een eigen glaasje, of ga je voor een grote kom in het midden van de tafel waar iedereen met een grote lepel uit mag scheppen. Pas de verhoudingen van je recept en de dikte van je lagen hier op aan voor een goede verdeling van smaken en texturen. Als je een grote schaal maakt, wil je natuurlijk in 1 schep alle laagjes meenemen. Het kan slim zijn om de laagjes dan vaker te herhalen. Wat je ook kiest, ga in ieder geval voor glas zodat iedereen jouw mooie laagjes kan bewonderen.
2. Biscuitlaag
De cake- of koeklaag is de basis van je trifle, hier begin je mee. Ga je voor klassieke cake of pak je uit met koekjes, koekkruimels of zelfs brownies? Besprenkel deze laag met vruchtensap, likeur of bijvoorbeeld koffie om het zacht en smaakvol te maken. Maar let op dat je niet teveel vocht toevoegt, anders wordt het een sompige boel. Je kunt de buitenkant van je toetje extra spectaculair maken door bijvoorbeeld decoratiebeslag te gebruiken, zoals bij de appeltaart trifle hieronder.
3. Custardlaag
Custard, vla, room, mousse of zelfs een cheesecakevulling. Deze laag maakt je trifle lekker romig. Het is belangrijk dat je room volledig is afgekoeld, voordat je een laagje toevoegt.
4. Vruchtenlaag
Gebruik vers of ingeblikt fruit, afhankelijk van het seizoen en je voorkeur. Je kunt het fruit als geheel toevoegen, maar er ook een jam, coulis of saus van maken. Of karameliseer de stukjes fruit met wat suiker. Zorg er in ieder geval voor dat het fruit goed is uitgelekt om te voorkomen dat de trifle te vochtig wordt.
5. Afwerking
Top je trifle af met een laag slagroom of een lichtere roomvariant voor een luxe uitstraling. Je kunt de bovenkant verder versieren met fruit, chocoladesnippers, nootjes of andere toppings voor extra smaak en textuur.
6. Serveren
Na het opbouwen wil je de trifle laten rusten, zodat alle smaken goed kunnen intrekken en het vocht kan worden opgenomen door de biscuitlaag. Zet hem enkele uren, of zelfs een hele nacht, in de koelkast. Serveer het dessert direct uit de koelkast. En gebruik een lekker grote lepel om alle laagjes in 1 schep mee te pakken.
Een trifle bewaren
Dit toetje bewaar je het beste in de koelkast. Dek de schaal goed af, zodat smaakjes en geuren uit de koelkast geen kans krijgen om in je trifle te trekken. Hij blijft zo’n 2 tot 3 dagen goed, maar houd er rekening mee dat de structuur van de cake of koekjes zachter zal worden naar verloop van tijd. Omdat er custardlaagjes in dit dessert gaan, is invriezen geen goed idee.
Trifle recepten
Met deze tips kun je zelf een trifle recept bedenken met jouw favoriete ingrediënten, maar je kunt je ook laten inspireren door onderstaande voorbeelden.
Appeltaart trifle
Appeltaart in een glaasje! Deze grote schaal is gevuld met gekarameliseerde appels, appelhavermoutkoek, kaneelroom, karamelsaus en gebrande noten. De zijkant is enorm spectaculair met een decoratiebeslag met appelboompjes. Is dat jou teveel werk of ben je niet zo creatief? Dan kun je het gewoon weglaten. De laagjes zijn al mooi genoeg van zichzelf!
Roze trifle
Dit recept is voor echte snoepkonten die dol zijn op zoetigheid. Aardbeienjelly, witte chocolademousse, roze biscuit en aardbeienjam. En het geheel wordt afgetopt met suikerspin, witte chocoladevlokken en sprinkles. Zo zie je maar dat je alle kanten op kunt met dit dessert!
Pompoen trifle
Heel herfstig is deze trifle met pompoen. Hij is opgebouwd met chocoladebiscuit, pompoen-mandarijn cheesecake vulling, pompoenkoekjes, pecannoten en mandarijnen. In dit recept maak je de pompoenkruiden zelf, maar je kunt natuurlijk ook kant-en-klare kruiden gebruiken.
Makkelijke trifle met advocaat
Voor dit dessert hoef je niet veel poespas uit de kast te halen. Ideaal als je een snelle trifle op tafel wilt zetten. In dit recept gebruik je kant-en-klare bokkenpootjes en cake. De advocaat maak je wel helemaal zelf. Dat is niet moeilijk, maar als je daar geen zin in hebt kun je hier natuurlijk ook een kant-en-klare variant van gebruiken. Heb je zin om je juist wel uit te sloven? Maak dan de cake en bokkenpootjes ook zelf.
Klassieke trifle
Een trifle zoals een trifle hoort te zijn. Met cake, vanillevla en aardbeien. Maar dan wel 2.0. De vanillevla maak je namelijk helemaal zelf. En het geheel is prachtig gedecoreerd met een bloemig decoratiebeslag. De aardbeien worden verwerkt tot bavarois en de cake heeft een hintje citroen.
Trifle met bokkenpootjes en perzik
Chef Mounir Toub maakte voor MAXVandaag een trifle met bokkenpootjes, gepocheerde perzik, mascarpone crème, sinaasappel en aardbeiensaus. Dit recept is ideaal om te maken in kleine glaasjes als je een dinertje voor 4 hebt.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.