Oud en nieuw is niet compleet zonder oliebollen en appelbeignets! Maar er zijn nog veel meer traditionele lekkernijen die onmiskenbaar horen bij de jaarwisseling. We zetten ze voor je op een rij.
Oliebollen
Het is natuurlijk de ultieme klassieker tijdens oud en nieuw: oliebollen. Menigeen haalt op 31 december de frituurpan onder het stof vandaan en de bakkers in Nederland draaien overuren. Deze goudbruine, gefrituurde deegbollen worden vaak gevuld met rozijnen of stukjes appel. Maar Robèrt pakt het net even anders aan, hij doet wat gekonfijte ananas in het beslag.
Recept van Robèrt Tips voor perfecte oliebollen
Appelbeignets
Naast oliebollen kunnen ook appelbeignets natuurlijk niet ontbreken op de feestschaal tijdens oud en nieuw. Een appelbeignet is een appelschijfje met een gat in het midden. Hij wordt door beignetbeslag gehaald, gefrituurd en bestrooid met suiker. Heel leuk en eenvoudig om zelf te maken!
Appelflappen
In Noord- en Oost-Nederland wordt de appelbeignet ook wel eens een appelflap genoemd, maar er zit wel degelijk verschil tussen die 2. Een appelflap maak je namelijk met bladerdeeg. Dat is iets makkelijker dan het maken van appelbeignets. Een goed alternatief dus, als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan voor oud en nieuw.
Nieuwjaarsrolletjes
Het is een echte traditie tijdens oud en nieuw: kniepertjes bakken! De meeste mensen zullen kniepertjes kennen als opgerolde koekjes, gevuld met een lekkere dot slagroom. Niet voor niks worden ze ook wel nieuwjaarsrolletjes genoemd. Toch worden ze ook wel als platte koekjes gegeten. Dat heeft te maken met het oude en het nieuwe jaar. De platte koeken staan voor het oude jaar als een uitgelezen boek: het heeft geen verrassingen meer. Het nieuwe jaar is het rolletje, het moet zich nog ontvouwen.
Champagne taart
Het nieuwe jaar luiden we natuurlijk in met een knallende fles champagne, proost! Dat feestelijke drankje kun je ook heel goed in een taart verwerken. Daarmee zet je iets unieks op tafel:
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.