E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De lekkerste pitten en zaden om toe te voegen aan je baksel

Pitjes en zaden zijn kleine krachtpatsers: rijk aan gezonde vetten, eiwit, vezels en antioxidanten. Alle reden dus om ze toe te voegen aan je baksel! Dit is hoe je dat doet.

pitjes-zaden-1920

Geef je lijf een gezonde boost met zaden en pitjes! Je kunt ze verwerken in verschillende baksels en gerechten.

Let op, voeg vooral niet teveel toe als dit niet in een recept staat. Vooral zaden (zoals chiazaad en lijnzaad) kunnen je baksels droger, zwaarder en/of vaster maken. Als je ze droog toevoegt, kunnen ze het vocht uit je deeg trekken. Laat ze daarom vooraf even weken in een klein beetje water. Dit zijn de lekkerste zaden en pitten om mee aan de bak te gaan.

Chiazaad

Foto van chiazaad in een bakje

Chiazaad is een plantaardige bron voor omega 3. Ook is het mineraalrijk: het bevat magnesium, calcium, kalium, ijzer en selenium. Daarnaast is het ook nog vezelrijk en dus goed voor de spijsvertering. Bovendien zijn de zaden een plantaardige eiwitbron.

Zodra de zaadjes in aanraking komen met vocht, zetten ze uit. Tijdens het oplossen van chiazaad ontstaat er een slijmlaag die niet alleen voeding is voor je goede darmbacteriën, maar ook helpt om je suikerspiegel in balans te houden. Je kunt ze toevoegen aan je muffins, in brood, of maak er pudding mee.

Maak chia pudding

Lijnzaad

Lijnzaad

Lijnzaad is goed voor je spijsvertering, het bevat omega-3 en antioxidanten. Om de zaadjes op te kunnen nemen in je lichaam, is het wel nodig om het te malen of te breken.

Je kunt lijnzaad het beste ongebroken en ongemalen kopen en zelf malen. Als je gebroken lijnzaad koopt, dan kan het zijn dat de vetten in het lijnzaad door warmte, daglicht of zuurstof gaan oxideren. Daardoor gaan de goede eigenschappen van de vetten verloren. Je kunt lijnzaad zelf malen met een vijzel of een molentje. Bewaar het vervolgens in een luchtdichte, donkere pot op een koele en droge plaats. Je kunt het verwerken in brood, koekjes en in deze lijnzaadcrackers!

Lijnzaadcrackers

Hennepzaad

Foto van hennepzaad in een lepel

Hennepzaadjes zijn kleine energieballetjes! Ze bevatten flink wat eiwitten en dat maakt ze een graag geziene gast in smoothies en shakes. De zaadjes zijn ook rijk aan vitamines en mineralen. Ze hebben een milde nootachtige smaak.

Als je hennepzaad even droog roostert geef je ze wat crunch, dat smaakt extra lekker over een salade of als topping van je soep. Je kunt de zaadjes ook verwerken door je pannenkoekenmix, bananenbrood, of in energieballetjes.

Energieballetjes

Bananenbrood

Sesamzaad

Sesamzaad

Sesamzaad zit vol met vitaminen en is een antioxidant. De zaadjes zijn ook een bron van goede vetten en eiwitten. Je kunt ze bijvoorbeeld goed verwerken door smoothies, in yoghurt, over een salade of in zelfgemaakte granola.

Zelf granola maken

Sesamzaadjes zijn natuurlijk ook een klassieke topping op een bagel. Met dit recept van Robèrt maak je ze zelf. In de video neemt hij je stap-voor-stap mee door het recept.

Bagels van Robèrt

ZonnebloempittenZonnebloempitten

Zonnebloempitten zitten boordevol voedingsstoffen en zijn ontzettend veelzijdig. Ze zijn rijk aan vitamine E, zitten vol gezonde vetten en zijn een bron van magnesium. Ook bevatten ze tryptofaan (voor de aanmaak van serotonine) en B-vitamines die je stemming en concentratie ondersteunen.

Verder zijn ze hoog in eiwitten en vezels voor langdurige energie en een verzadigd gevoel én bevatten ze mineralen zoals selenium en zink. Wil je weten wat je ermee kunt bakken?

Dat lees je hier

pompoenpittenPompoenpitten

Pompoenpitten zijn rijk aan magnesium, ijzer en zink. Ze bevatten ook veel eiwitten en vezels! Je kunt ze verwerken in granola of in zelfgemaakte gezonde mueslirepen.

Maak gezonde mueslirepen

Je kunt pompoenpitten kant-en-klaar kopen, maar je kunt natuurlijk ook de pitten uit een (eetbare) pompoen gebruiken. Als je ze roostert kun je er een heerlijke snack mee maken!

Pompoenpitten roosteren

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.