
Ieder jaar rondom Koningsdag borrelt het oranjegevoel weer op. De vlag en wimpel worden van zolder gehaald, oranje shirts gestreken en de sjoelbak ingevet. Het is dé tijd waarop we ook weer toe zijn aan gezellige oudhollandse spelletjes. Ben je van plan te gaan koekhappen tijdens Koningsdag? Bak dan eens zelf de koeken! Bijvoorbeeld één van deze lekker Hollandse koeken.
Ontbijtkoek
We beginnen natuurlijk met dé koekhap-klassieker: ontbijtkoek. Typisch Nederlands en ook nog eens lekker gezond te maken. Met dit recept maak je zelf gezonde ontbijtkoek. Zo kun je tijdens Koningsdag verantwoord happen!
Stroopwafel
Zeg je Holland, zeg je stroopwafels. De eerste wafel werd in de loop van de 19e eeuw al gemaakt en is afkomstig van de Goudsche Siroopfabriek, de eerste gasfabriek in Gouda.
Stroopwafels worden gemaakt van een stevig deeg dat tussen een wafelijzer wordt geklemd. De warme wafel wordt vervolgens horizontaal gespleten en daar wordt een lekkere stroop tussen gesmeerd. Zelf aan de bak? Dat kan met dit recept.
Benodigdheden
- 75 gram witte basterdsuiker
- 125 gram roomboter
- 1 ei
- 10 gram melk
- 7 gram instant gist
- 250 gram bloem
- Snufje zout
- 200 gram keukenstroop
- 100 gram (licht)bruine basterdsuiker
- 60 gram roomboter
- 1 theelepel kaneelpoeder
Zo maak je stroopwafels
- Meng de boter, witte basterdsuiker, ei, melk en gist door elkaar.
- Voeg de bloem en het zout toe en kneed tot een mooi deeg.
- Vorm het deeg tot een bal en laat deze afgedekt een uur rijzen.
- Maak in de tussentijd de stroop door de keukenstroop, basterdsuiker, roomboter en kaneel samen te smelten. Laat de stroop afkoelen tot hij lauwwarm is.
- Vorm het deeg tot balletjes ter grootte van een pingpongbal en laat ze nog 10 minuten narijzen.
- Verwarm het wafelijzer en druk de balletjes ertussen tot wafels en laat garen tot ze mooi bruin zijn.
- Steek ze voor mooie ronde wafels uit met een uitsteker en snijd ze – terwijl ze nog warm zijn – horizontaal door.
- Vul met een eetlepel stroop en druk de helften tegen elkaar zodat de stroop zich verdeelt.
Meer fan van stroopkoeken? Ook dan hebben we een lekker recept!
Spritsen van Robèrt
Een koekje met een twist; de sprits! Brosse koekjes die met een kartelmondje aan de spuitzak worden opgespoten. Met dit recept van Robèrt gingen de bakkers in de tent aan de slag. Tip: zorg dat de boter goed zacht is voor je begint.
Janhagel
Janhagel is een koekje dat al sinds de achttiende eeuw gebakken wordt. Misschien ken je het wel van de markt. Ooit was het een scheldnaam voor ‘het gewone volk’, maar inmiddels kennen we janhagel vooral als lekker koekje! Je maakt ‘m af met amandelschaafsel en grove suiker (de hagel).
Kattentongen
Ook al vindt dit brosse koekje zijn oorsprong in Frankrijk, inmiddels is het echt een Hollandse klassieker! De kattentongen lijken, met een beetje fantasie, ook echt op de tong van je favoriete huisdier. Door de langwerpige en dunne vorm is het een lekker krokant koekje.
Gevulde koeken
Janny was er vroeger al gek op en eigenlijk kun je haar er nog steeds voor wakker maken: gevulde koeken! En geef haar eens ongelijk. Deze bakklassieker blijft nog steeds geschikt voor iedere moment. Robèrt laat je zien hoe je ze zelf maakt.
Koekjes bakken als een pro
Hoe word je nou een echte koekenbakker? Dat legt onze eigen Robèrt je graag uit! In zijn koekjescollege bespreekt hij 4 soorten basisdeeg: zetdeeg, roerdeeg, kookdeeg en wrijfdeeg. Daarmee maakt Robèrt (en jij daarna ook) de lekkerste koekjes!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.