E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De lekkerste baksels met kaas

Nederlanders zijn dol op kaas en we gebruiken het vaak in hartige gerechten, maar wist je dat je er ook ontzettend goed mee kunt bakken? Wij geven je de tips hoe je het beste kunt bakken met kaas en delen 8 recepten met je!

Kaasplankje

Op je broodje, over je pasta of als smaakmaker in een ovenschotel: kaas blijft een ultieme klassieker! Maar wist je dat je met kaas ook de meest verrassende baksels kunt maken?

Van kaaskrakelingen tot pittige kaasbroodjes, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wij hebben de lekkerste recepten met deze romige lekkernij voor je verzameld.

Hoeveel kaas mag je eten per dag?

Kaas, wie houdt er niet van? Wij Nederlanders zijn er dol op! Gemiddeld eten we zo’n 17 kilo per persoon, per jaar van deze romige lekkernij. Toch is het goed om even stil te staan bij welke variant je kiest. Kaassoorten zoals 10+, 20+ en 30+  vallen binnen de Schijf van Vijf, maar ook daarvan geldt: met mate. En zeker de vette varianten, zoals 48+, zitten bomvol verzadigde vetten. Maar wat betekent het getal op de kaas eigenlijk? Dit getal geeft aan hoeveel vet er in zit. Dus hoe hoger het getal dat op de kaas staat, hoe vetter de kaas is!

Het is dus niet altijd een even gezonde optie. Daarom luidt het advies om zo’n 40 gram kaas per dag te eten. Dat komt neer op één plak voorgesneden kaas voor op je boterham. Schaaf je zelf, dan zijn je plakjes vaak wat dunner en kun je er met gemak 2 boterhammen mee beleggen.

Welke kazen smelten het best?

Ga je aan de slag met een recept waarbij de kaas moet smelten? Dan is het belangrijk om goed te letten op welke kaas je gebruikt, want niet elke kaas smelt even goed. Het smeltpunt varieert namelijk per kaassoort. Kazen met een hoog vochtgehalte, zoals cheddar en Gouda, smelten perfect en zijn daarom ideaal voor bijvoorbeeld een hamburger of een tosti. Zachte kazen, op basis van koemelk, zoals brie, camembert en mozzarella, hebben een romige structuur en zijn ook geschikt om te smelten. Gruyère en Emmentaler staan bekend als echte smeltkazen en worden vaak gebruikt in gerechten zoals kaasfondue.

Er zijn ook kazen die niet of niet goed smelten. Of een kaas goed smelt wordt bepaald door de hoeveelheid zout, zuur, vet en vocht, maar ook door de leeftijd van de kaas. Kazen zoals ricotta, feta, halloumi en harde geitenkaas smelten bijvoorbeeld niet of nauwelijks. Dit komt doordat sommige kazen worden gestremd met zuur in plaats van stremsel. Bij verhitting van de kaas breekt het eiwit niet af, maar verstevigt het juist, wat klontering veroorzaakt in plaats van smelten. Toch kun je geitenkaas bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van kroketjes.

Kaas bewaren

Heb je een lekker stuk kaas van de kaasboer weten te bemachtigen en is het tijd om het te raspen? Let dan goed op: zorg ervoor dat het blok kaas niet te warm is, want dat maakt het raspen een stuk lastiger. Een handige tip is om de kaas 20 minuten in de vriezer te leggen voordat je aan de slag gaat. Haal het blok vlak voordat je gaat raspen uit de vriezer, zodat het mooi stevig blijft. Heb je per ongeluk te veel kaas geraspt? Geen probleem! Verdeel het in porties over zakjes of kleine bakjes en vries ze in. Zo heb je altijd een voorraadje geraspte kaas binnen handbereik!

Wil je de kaas liever niet invriezen? Dan zijn er ook nog andere manieren om het te bewaren en lekker vers te houden.

1. Geitenkaaskroketjes Geitenkaaskroketjes zijn een voorbeeld van wat je kunt bakken met kaas.

Geitenkaas smelt misschien niet zo makkelijk, maar dat maakt ‘m juist ideaal voor deze heerlijke iet wat stevige kaaskroketjes!

Dit heb je nodig: 

  • Schaaltje met bloem
  • Schaaltje met een losgeklopt ei
  • Schaaltje met paneermeel of panko
  • 1 rol met schijfjes geitenkaas
  • Boter of olie om in te bakken

Zo maak je ze: 

  • Haal de schijfjes geitenkaas uit elkaar.
  • Rol ieder schijfje achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko.
  • Doe een scheutje boter of olijfolie in een koekenpan en bak de geitenkaaskroketjes aan beide kanten goudbruin.
  • Serveer de kroketjes met een sausje naar keuze.

2. Kaashapjes Kaashapjes

Heb je een feestje gehad en ligt er nog een lekker stukje kaas in de koelkast? Gooi het niet weg! Met die restjes maak je in een handomdraai deze heerlijke hapjes.

aan de slag

3. Kaaskrakeling

Een krakeling is een klassiek, Nederlands koekje dat je direct herkent aan zijn vorm. Normaal gesproken zie je een suikerlaagje glinsteren bovenop de krakeling, maar deze hartige variant is gedecoreerd met kaas. Lekker bij de borrel of als hartige snack!

Zo maak je ze

4. Makkelijke kaasfondue Gesmolten camembert kaas met stokbrood en honing op een plankje

Soms zijn er momenten dat je gewoon zin hebt in een overheerlijke kaasfondue. Het maken van dit kaasmengsel kost wat tijd, maar geen zorgen! Wij hebben een snelle, makkelijke en lekkere oplossing voor je.

Wat je nodig hebt is een hele camembert, een scheutje olie, een lepel honing, walnoten en kruiden naar smaak. Begin met het kruislings insnijden van de camembert, besmeer de kaas met honing en olie en bestrooi ‘m met je favoriete kruiden. Plaats de camembert vervolgens 12 minuten in de oven op 160 graden.

We blijven natuurlijk thuisbakkers, dus serveer het gesmolten kaasje met een heerlijk (zelfgemaakt) stokbrood en het dippen kan beginnen!

5. Pittige kaasbroodjes

Dit prachtige broodmandje is gevuld met 3 soorten broodjes: 1 zoet broodje en 2 hartige broodjes. De hartige broodjes zijn een smaakexplosie, want ze zijn gevuld met zoete Gruyère en romige mozzarella.

Het recept

6. Kaasstengels kaasstengels die je kan bakken met verschillende soorten kaas

Wie kent ze niet: de heerlijke kaasstengel! Deze knapperige lekkernij ligt vaak op een borrelplank en je blijft er van dooreten. Voor deze makkelijke kaasstengels heb je slechts 2 ingrediënten nodig: bladerdeeg en kaas. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Maak je kaasstengels extra speciaal door ze te beleggen met pesto of kies voor een zoete variant door ze in te smeren met suiker en kaneel.

Aan de bak

7. Kaasvlinders Kaasvlinders

Kaasvlinders lijken misschien een beetje intimiderend door hun ingewikkelde vorm, maar laat je niet misleiden. Ze zijn eenvoudiger te maken dan je denkt! Robèrt neemt je stap voor stap mee in het maken van dit heerlijke borrelhapje. Met zijn handige tips maak je straks zelf de mooiste kaasvlinders!

Bekijk het recept

8. Italiaanse tartelettes Italiaanse kaas tartelettes

Zeg je Italië, dan zeg je kaas! In dit zonnige land draait het niet alleen om pasta en pizza, maar ook om die heerlijke kazen waar we geen genoeg van kunnen krijgen. Wat dacht je van een tartelette met mozzarella, tomaat en basilicum? Of eentje met gegrilde courgette en een flinke snuf Parmezaan? En voor de echte fijnproevers: een tartelette met pittige gorgonzola en zoete vijgen.

Tartelettes met kaas

Wist je dat monchou ook een kaassoort is? Het is een romige, verse roomkaas die vooral bekend staat om zijn rol in de verrukkelijke monchoutaarten. Maar je kunt er ook een cheesecake mee maken, zoals deze heerlijke cheesecake met pindakaas en chocolade. Een combinatie die je niet mag missen!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.