Een pitje met power, de zonnebloempit! Zonnebloempitten zitten boordevol voedingsstoffen en zijn ontzettend veelzijdig. Ze zijn rijk aan vitamine E, zitten vol gezonde vetten en zijn een bron van magnesium. Ook bevatten ze tryptofaan (voor de aanmaak van serotonine) en B-vitamines die je stemming en concentratie ondersteunen. Verder zijn ze hoog in eiwitten en vezels voor langdurige energie en een verzadigd gevoel én bevatten ze mineralen zoals selenium en zink. Alle reden dus om te genieten van zonnebloempitjes.
Dit bak je met zonnebloempitten
De manieren om ze te eten zijn eindeloos; een paar uit het vuistje, door je kwark of yoghurt, als topping van je soep of door een groene salade. En natuurlijk kun je ze ook in een baksel verwerken! Tip: wil je de nootachtige smaak van het pitje versterken of ze een extra crunch geven, rooster ze dan eerst kort in de pan of in de oven.
Speltcrackers
Met dit recept maak je heel makkelijk je eigen crackers. Lekker als ontbijt, lunch of makkelijk en gezond tussendoortje. Gebruik sesamzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten zoals in dit recept, of varieer met andere zaden en pitten!
Zelfgemaakte granola
Met een lekkere zelfgemaakte granola kun je goed aan je dag beginnen. Zelfgemaakt is ‘ie vaak veel gezonder dan de bekende granola’s uit de supermarkt. Hier vind je een fijn basisrecept!
Havermoutkoekjes
Voeg eens een handjevol zonnebloempitten toe aan deze havermoutkoekjes voor extra crunch.
Zonnebloem vlechtbrood
En dan een voor de gevorderde bakker, dit zonnebloem vlechtbrood. Dit brood wordt gevuld met pesto, zonnebloempitten en Parmezaanse kaas. De uitdaging zit hem, volgens Robèrt, vooral in het vouwen. In de video laat hij stap-voor-stap zien hoe je hem maakt!
Vlechtbrood maken
Ook lekker met zonnebloempitten
Meng dadels, havermout, je favoriete noten en zonnebloempitten om zo een gezonde snackreep te maken. Je kunt zonnebloempitten ook toevoegen aan gezonde muffins of aan je bananenbrood. Of verwerk ze in een quichebodem. Maal ze daarvoor fijn en gebruik ze in combinatie met bloem en/of amandelmeel.
Robèrt maakte gezonde crackers in Tijd voor MAX. Het recept is voor een bakplaat vol. En wat er overblijft, daar kun je een leuke vogeltaart mee maken! Zo doe je dat.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.