Een goede pesto is heerlijk door de pasta, als dip bij een borrel, of op een stokbroodje bij de soep. Maar wat is nou de beste noot of pit om te gebruiken? En hoe kun je zelfgemaakte pesto zo lang mogelijk bewaren? Dat lees je hier.
Zelf pesto maken
Zelf pesto maken is hartstikke makkelijk. Je hebt er maar een paar ingrediënten én een staafmixer voor nodig. Hij smaakt ook nog eens veel lekkerder dan pesto uit een potje.
Pesto maken wij het allerliefst met walnoten. Die zijn betaalbaarder dan pijnboompitten, die je vaak in pesto vindt. Walnoten zijn vol en romig van smaak. En ze zijn ook nog eens erg gezond! De textuur van walnoten is wat knapperiger dan die van pijnboompitten. Dat zorgt ervoor dat je pesto iets grover wordt. Gebruik bij voorkeur een extra vergine olijfolie van goede kwaliteit. Dat zul je echt terug proeven!
Zo maak je walnotenpesto
Ingrediënten
- 100 milliliter extra vergine olijfolie
- 50 gram walnoten
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 100 gram verse basilicum
- 1 teen knoflook
- Zout & peper
Zo maak je het
Mix de ingrediënten en voeg naar smaak peper en zout toe. Is je pesto nog wat door en wil je ‘m wat smeuïger maken, voeg dan wat extra olie toe.
Tip: houd je niet van een sterke knoflooksmaak, dan kun je de teen knoflook heel even in kokend water blancheren.
Pesto bewaren
Gebruik altijd een schone lepel of een schoon mes. Zo voorkom je dat er sporen van ander voedsel of bacteriën en schimmels in de pesto terechtkomen.
In de koelkast
Vers gemaakte pesto kun je in een goed afgesloten bakje zo’n 7-14 dagen bewaren. Tip: giet er een laagje olijfolie op. Dan blijft je pesto zeker 14 dagen goed.
In de vriezer
Je kunt je verse pesto ook invriezen. Doe dat in een goed afgesloten diepvriesbak, hij is dan tot 3 maanden houdbaar.
Meer pesto-inspiratie? Recepten vind je hier: recept voor rode pesto, recept voor boerenkoolpesto, recept voor spinaziepesto.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.