E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De 7 meest hardnekkige bakfabels ontkracht

Zoveel bakkers, zoveel tips. De meeste zijn super handig, maar er zitten ook een paar hardnekkige bakfabels tussen. Zo zijn bakpoeder en baking soda echt niet hetzelfde, en ook het snel opkloppen van slagroom is een hardnekkige bakfabel. Wij hebben de meest voorkomende bakfabels voor je verzameld en helpen ze voor eens en voor altijd uit de wereld.

Bakbenodigdheden

Als je net je eerste stappen in de bakwereld zet, kan dat behoorlijk overweldigend zijn. Je hebt te maken met talloze recepten, een overvloed aan bakbenodigdheden en dan zijn er ook nog de bijzondere ingrediënten die soms opduiken. Geen wonder dat er in deze wereld flink wat bakfabels de ronde doen. Wij hebben de meest voorkomende bakfabels voor je verzameld en gaan ze voor eens en altijd ontkrachten.

1. Bakpoeder en baking soda zijn hetzelfde

Deze eerste bakfabel kunnen we gelijk ontkrachten. Bakpoeder en baking soda zijn niet hetzelfde, ook al lijken ze erg op elkaar. In veel recepten zie je bakpoeder staan, maar soms kom je ook baking soda tegen. Beide zorgen ervoor dat je taart, cake of koekjes mooi rijzen in de oven en je vindt ze gewoon in de supermarkt.

Toch zit er een duidelijk verschil tussen de twee. Het belangrijkste verschil zit in de ingrediënten: bakpoeder is een samengesteld poeder en bestaat uit natriumcarbonaat, een zuur en een stabilisator. Het natriumcarbonaat in bakpoeder reageert op vocht en zuur in het beslag en zorgt voor een luchtige structuur. Baking soda is een onderdeel van bakpoeder en wordt dus ook wel natriumcarbonaat of zuiveringszout genoemd. Dit poeder zorgt voor een chemische reactie in het deeg of beslag als het in aanraking komt met zuren, zoals azijn of citroensap. Hierdoor ontstaan er kleine luchtbellen in het deeg of beslag en rijst het goed in de oven. Doordat er in baking soda geen zuur aanwezig is, heeft een aanvullende stof nodig om goed te kunnen werken. Zonder zuur in je deeg of beslag is de kans groot dat je baksel niet zal rijzen in de oven. Bovendien heeft baking soda een sterkere, iets zoute smaak. Heb je baking soda nodig maar staat er alleen bakpoeder in je keukenkastje, of andersom? Hier lees je of je ze kunt vervangen voor elkaar:

Alles over bakpoeder en baking soda

2. Slagroom moet je zo snel mogelijk opkloppen Slagroom EHBO

Bij het opkloppen van slagroom, en eigenlijk bij elk ingrediënt, is het belangrijk om geduld te hebben. Je wilt misschien de mixer meteen op vol vermogen zetten en zo snel mogelijk resultaat zien, maar dat is niet de beste aanpak. Slagroom houdt van kou. Bewaar het daarom goed gekoeld en zorg dat ook je kom en gardes koud zijn. Voor een optimaal resultaat kies je slagroom met een hoog vetpercentage van minstens 35%. Voeg niet te veel suiker toe en begin rustig met mixen.

Langzaam maar zeker kun je de snelheid van de mixer iets opvoeren. Blijf goed opletten, want voor je het weet is de slagroom al te stijf geklopt. Om volledige controle te houden, kun je het laatste beetje met de hand verder kloppen. Wil je weten welke verschillende fasen slagroom kan doorlopen? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Stadia van slagroom

3. Koekjesdeeg kun je het beste zo lang mogelijk kneden

Ook deze bakfabel is (gelukkig voor je armspieren) niet waar. Bij koekjesdeeg is het heel simpel: zodra het deeg samenkomt, mag je direct stoppen met kneden. Koekjesdeeg bevat namelijk gluten. Hoe meer deze gluten zich ontwikkelen, hoe taaier je koekjes worden. En dat willen we natuurlijk niet! Voor een lekker en knapperig resultaat kneed je dus alleen zo lang als echt nodig is.

Tips voor het bakken van koekjes

4. Koekjesdeeg hoeft niet te rusten in de koelkast cookie dough

Om nog even bij het koekjesdeeg te blijven, is het heel belangrijk om het te laten rusten in de koelkast. We begrijpen het maar al te goed: je wil meteen aan de slag, die vormpjes uit het keukenkastje trekken en de koekjes snel in de oven schuiven. Maar, geduld is een schone zaak. Rusten, dat is wat het deeg nodig heeft en dat heeft zo z’n redenen.

Ten eerste helpt het rusten om de boter in het deeg weer stevig te laten worden. Dat klinkt misschien wat technisch, maar het zorgt ervoor dat je koekjes hun vorm behouden en een mooi, stevige textuur krijgen. Daarnaast doet het rusten nog iets goeds: het laat de gluten in het deeg ontspannen. Wat betekent dat voor je koekjes? Een knapperig en lekker resultaat. Hoe langer je het koekjesdeeg koelt, hoe beter het resultaat. Maar als je nou echt haast hebt, zorg dan in ieder geval dat je het deeg minstens een half uurtje de tijd geeft om af te koelen.

Recept voor zandkoekjes

5. Je kan beter vers fruit verwerken in je baksels

Of je nu kiest voor vers fruit of diepvriesfruit, het hangt allemaal af van het soort baksel dat je op tafel wilt toveren. Beide opties zijn prima, maar de keuze kan het eindresultaat beïnvloeden. Sommige fruitsoorten, zoals blauwe bessen, verliezen hun stevigheid bij het ontdooien wat invloed heeft op het uiterlijk van je baksel. Daarnaast kunnen bepaalde fruitsoorten kleur afgeven aan je beslag, wat je taart of cake een andere uitstraling geeft. Ons advies: verwerk je het fruit in een taart of cake? Dan is diepvriesfruit vaak een goede keuze. Maar als je het fruit wilt gebruiken om te decoreren, dan is vers fruit de beste optie. Wil je weten welk fruit gezonder is? Dat ontdek je hier:

Vers fruit vs diepvriesfruit 

6. Geschifte botercrème kun je niet meer redden Alles over botercrème

Dit is een hele grote bakfabel. Weggooien is helemaal niet nodig! Het schiften van een botercrème heeft vaak te maken met een te grote wisseling in temperatuur bij de verschillende ingrediënten. Je kunt je geschifte botercrème daarom vaak redden door alles weer op temperatuur te krijgen. Wij vertellen je hoe:

  • Pak een schaal met warm water en zet je kom met botercrème daarin, zodat de ingrediënten allemaal weer op dezelfde temperatuur komen.
  • Gebruik een föhn om de kom met botercrème te verwarmen.
  • Wat ook helpt, is een flink portie geduld hebben en de keukenmachine lang laten draaien. Na een tijdje zal de crème hopelijk weer terugkomen.

Meer leren over botercrème? 

7. Een cake zakt in door het openen van de oven tijdens het bakken

Je leest wel eens dat een ingezakte cake komt van het te vroeg openen van de oven, maar dit hoeft zeker niet de enige reden te zijn. Het kan ook komen doordat je het beslag té luchtig hebt geklopt. Zeker met een cakebeslag op basis van opgeklopte eieren wil je voorzichtig te werk gaan met het mengen van ingrediënten. Maar doe je te veel je best, dan kan het beslag juist te luchtig worden. Hierdoor rijst de cake te snel in de oven en zakt ‘ie toch een beetje in.

Een andere reden waarom je cake instort, is omdat hij nog niet helemaal gaar is. Een ongare cake kan zijn vorm niet vasthouden en stort in elkaar. Om dat te voorkomen is het heel belangrijk om te zorgen dat je cake goed gaar is. Pak daarom altijd even een satéprikker, prik in het midden van de cake en kijk of hij er schoon uitkomt. Zo weet je zeker dat jouw baksel zijn vorm behoudt!

Stort jouw cake niet in na het bakken, maar heb je andere problemen met het bakken van een mooie cake? Wij hebben de meest voorkomende problemen inclusief passende oplossingen voor je op een rijtje gezet.

Eerste hulp bij cake problemen

Nu alle bakfabels uit de weg zijn geruimd, is het moment aangebroken om de keuken in te duiken. Wij hebben de populairste Heel Holland Bakt recepten voor je verzameld. Wat dacht je van een appeltaart? Of ga je liever aan de slag met de leadertaart van Heel Holland Bakt?

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.