Cranberry: een vrucht die perfect past bij de feestdagen. Lekker in compote of saus, als jam bij het toetje, maar ook als ingrediënt in een muffin of taart. Deze rode vrucht kan bijna niet ontbreken bij het kerstdiner.
Wat zijn cranberry’s?
De rode vrucht, die in het Nederlands ook wel veenbes wordt genoemd, komt vooral voor op de Waddeneilanden. Je kunt ze op verschillende manieren eten, gedroogd of vers. Gedroogde cranberry’s worden vooral gebruikt wanneer je een saus of compote maakt. Gedroogd zijn ze lekker in een reep, of om zo te eten.
Hoe maak je cranberrysaus?
Ingrediënten
Voor 6 personen
- 225 gram cranberry’s
- 75 milliliter agavesiroop
- Snufje zout
- 150 milliliter versgeperste jus d’orange
Zo maak je het
- Verwarm alle ingrediënten samen in een pan en roer goed door elkaar tot de vruchten opengaan.
- Haal van het vuur en blijf roeren.
- Klop de saus met een garde of meng het met een staafmixer. Dat ligt eraan hoe dik je de saus graag wilt hebben.
Hoe maak je cranberry compote?
Ingrediënten
- 100 gram cranberry’s
- 60 milliliter water
- 60 gram suiker
- 1 eetlepel citroen (sap)
Zo maak je het
- Breng de suiker, het water en het citroensap aan de kook.
- Voeg de cranberry’s toe.
- Blijf af en toe roeren totdat de cranberry’s open knappen. Het wordt dan een gelei-achtige substantie.
- Pureer kort met staafmixer.
- Doe in een kom en laat afkoelen.
Een kersttulband
Een tulband is een echt kerstbaksel, die er ook nog eens mooi uitziet. Deze versie maak je met parelsuiker en cranberry’s.
Brood voor de koude dagen
De krenten, cranberry’s en bosvruchten in dit brood worden geweekt in een beetje rum, voor die extra blos op je wangen.
Framberrybar
Een melkchocoladereep gevuld met een krokant amandelkoekje, frambozencremeux en gezoete cranberry’s. Deze candybar heeft een hele fijne balans qua smaken, aldus Janny.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.