
Of je nou sporter bent of niet, het ene na het andere proteïnerijke recept vliegt je om de oren. Vaak met toevoeging van proteïnepoeder. Ook in de supermarkt vind je steeds meer producten met ‘proteïne’ op de verpakking. Maar aan die proteïnerijke shakes, poeders en repen hangt vaak ook een prijskaartje. Wil je op een natuurlijke manier eiwitrijkrijk eten, dan kun ook heel goed ricotta en cottage cheese gebruiken! Wij leggen je de verschillen uit en delen recepten om zelf mee aan de slag te gaan.
Wat is ricotta?
Als je het zo Italiaans mogelijk probeert uit te spreken, waan je je direct in het land van de laars. Ricotta is een typische Italiaanse kaassoort. Alhoewel, officieel is het helemaal geen kaas. Het is namelijk een restproduct dat wordt gewonnen bij het maken van kaas. Tijdens dat proces scheid je de wrongel van de wei. Met het eerste deel maak je de kaas zoals we die kennen, de wei gebruik je voor het maken van ricotta. Het woord betekent letterlijk ‘opnieuw gekookt’. Als je de wei namelijk nog een keer kookt voegt het zich samen. Als je dat mengsel laat uitlekken krijg je uiteindelijk de typisch witte ‘kaas’. Wei ken misschien als je ooit op zoek bent geweest naar voedingssupplementen met extra eiwit. Weipoeder (of whey proteïn) wordt gewonnen uit het restproduct ‘wei’. Bakken met ricotta is daarom een goede manier om proteïne binnen te krijgen.
Zelf ricotta maken?
In de webserie Aandenken aan Holland maakt Janny van der Heijden zelf ricotta. Bekijk de video en leer hoe jij thuis je eigen ricotta maakt!
Wat is cottage cheese?
Waar ricotta is gemaakt van de wei die je overhoudt na het maken van kaas, is cottage cheese juist gemaakt van de wrongel. Het is een jonge, ongerijpte en korrelige kaassoort. Kortom: cottage cheese is het product dat je krijgt als je tijdens het kaasmaken de kaas niet laat rijpen. Ook deze soort zit vol met proteïne en is daarom perfect om eiwitrijke baksels mee te maken.
Wat is hüttenkäse?
Dan rest nog de vraag: wat is hüttenkäse dan? Nou, er is geen verschil tussen hüttenkäse en cottage cheese. Sterker nog, hüttenkäse is een merk cottage cheese. Maar inmiddels is het merk zo bekend dat we het als soortnaam zijn gaan gebruiken.
Het verschil tussen ricotta en cottage cheese
Hoeveel het allebei eiwitrijke kaassoorten zijn, is er toch best een verschil tussen ricotta en cottage cheese. Het belangrijkste verschil: smaak en structuur. Ricotta is glad en roming van structuur. De smaak is zacht en lichtzoet waardoor over het algemeen goed verwerkt kan worden in zoete baksels. Cottage cheese is een stuk korreliger, waardoor het moeilijker opgenomen wordt in een beslag. Het heeft een friszure en hartige smaak. Bakken met ricotta gaat over het algemeen net iets beter, maar bakken met cottage cheese is zeker ook mogelijk! Hier vind je een paar makkelijke recepten.
Wat bak je met ricotta en cottage cheese?
Dan is het nu tijd om aan de slag te gaan met eiwitrijke recepten met deze lekkere ingrediënten! Maak jij pannenkoeken, powerballs, cannoli of bramen-ricotta cake?!
1. Cottage cheese pannenkoeken
Ingrediënten
- 200 gram cottage cheese
- snuf kaneel
- 3 eieren
- 50 gram havervlokken
- 1 banaan
Zo maak je het
- Prak de cottage cheese fijn met een vork en meng de eieren er doorheen.
- Prak de banaan en meng door het mengsel.
- Meng vervolgens de kaneel door de havervlokken.
- Giet het cottage cheese mengsel bij de havervlokken en meng goed door elkaar.
- Verhit een beetje olie in een koekenpan.
- Schep het beslag in delen in de koekenpan en bak pannenkoekjes van ongeveer 10 centimeter doorsnee.
- Bak de pannenkoeken in 2 tot 3 minuten per kant goudbruin en gaar.
- Serveer de pannenkoeken met maple syrup, honing en/of vers fruit naar smaak.
2. Tussendoortje: powerballs
Dit simpele eiwitrijke tussendoortje maak je ook met cottage cheese.
3. Klassieker met ricotta
Wil je een echte Italiaanse klassieker maken met ricotta? Robèrt laat je zien hoe je cannoli maakt.
4. Bramencake
Ook deze bramencake maak je met ricotta! Je vindt het recept op MAX Vandaag.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.