Ciabatta is een typisch Italiaans brood met een krokante korst en een luchtige binnenkant. De ingrediënten zijn standaard: water, bloem, desem, zout en olijfolie. Om er een heerlijke ciabatta van te maken, is niet al te ingewikkeld. Dus duik de keuken in en ga zelf aan de slag met dit Italiaanse brood.
Dit is een ciabatta
Misschien verwacht je het niet, maar ciabatta bestaat nog niet heel lang. Pas in de jaren 80 van de vorige eeuw bedacht een Italiaanse bakker dit brood. Hij vond dat Italië ook een nationaal brood nodig had, zoals Frankrijk de bekende baguettes heeft. De ciabatta dankt zijn naam aan de herkenbare, platte vorm. Ciabatta betekent namelijk slipper of pantoffel in het Italiaans. De plaatselijke bakkers van Italië vonden het nieuwe brood op dit schoeisel lijken.
Je kan ciabatta eten bij een lekker soepje. Of je dipt hem in pesto, goede olijfolie of een zelfgemaakte kruidendip. Kortom: een lekker en veelzijdig brood.
Zelf ciabatta maken
Zoals gezegd: zelf ciabatta maken is niet te ingewikkeld. En met de uitleg van Robèrt erbij is het helemaal een eitje.
Recept
Ingrediënten
- 500 gram tarwebloem (plus extra voor afwerking)
- 150 gram desem
- 10 gram zout
- 375 milliliter water
- 10 gram olijfolie
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Stenen bakplaat
- Afgesloten rijsbak
Recept
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 240 graden.
Ciabatta
- Doe de desem, gist, een derde van het bloem en twee derde van het water in een kom. Meng de ingrediënten, bij voorkeur in de keukenmachine, met de vlinder.
- Zet het mengsel in de kom vervolgens een uurtje weg op een warme plek. Zo kan het deeg rijzen.
- Voeg vervolgens de rest van de bloem en het zout toe aan het deeg.
- Giet dan al mengend de rest van het water erbij. Laat de keukenmachine niet te snel draaien. Het komt vanzelf goed.
- Vet ondertussen een rijsbakje in met olie.
- Voeg een scheutje olie toe als het deeg loskomt van de kom.
- Haal het deeg uit de kom als de kom compleet ‘schoon is’ en plaats het deeg in het ingevette bakje.
- Dek de bak af en zet het een uur weg in de koelkast.
- Pak je deeg na een uur weer terug. Vet een snijmatje in en leg daar het deeg op.
- Vouw het deeg vervolgens een keer op zodat er stand in het deeg ontstaat, maar het ook luchtig blijft.
- Vet de rijsbak opnieuw in en doe het luchtige deeg weer terug in de bak.
- Dek de bak af en zet het in de koelkast.
- Haal het deeg een dag later uit de koelkast en verdeel het in 4 langwerpige stukken.
- Bestrooi wat bloem over de ciabatta’s.
- Bak de ciabatta’s in 10 tot 14 minuten af op 240 graden op een stenen ondergrond.
Het resultaat is een heerlijk luchtige ciabatta, vers uit je eigen oven. Ciabatta klaar? Smullen maar!
Zelf een desemstarter maken? Robèrt laat zien hoe het moet!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.