Chiazaad is een echte ‘superfood’. Perfect om een lekker en gezond ontbijtje mee te bereiden! Zodra chiazaadjes met vocht in aanraking komen, zetten ze uit. Daarom zijn ze ideaal om te gebruiken als bindmiddel, bijvoorbeeld in een chia pudding. Tijdens het oplossen van de zaadjes ontstaat er een slijmlaag. Die voedt niet alleen je goede darmbacteriën, maar helpt ook om je suikerspiegel in balans te houden.
Recept voor chia pudding
Let op! Je pudding moet minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Wil je er vroeg mee ontbijten, maak hem dan de avond van tevoren.
Ingrediënten voor 1 pudding
- 250 milliliter amandelmelk
- 3 eetlepels chiazaad
- 1 druppeltje vanille-extract
- 1 eetlepel honing (optioneel)
- Fruit naar keuze (Bijvoorbeeld aardbeien, blauwe bessen of mango)
Bereiding
- Meng het chiazaad, de melk en de andere vloeistoffen door elkaar.
- Roer het geheel even goed door.
- Wacht een paar minuten en meng dan nogmaals.
- Zet de pudding 2 uur in de koelkast om op te stijven.
- Garneer je pudding met fruit.
Variëren met je chia pudding
De variaties op je chia pudding zijn eindeloos. Zo kun je kiezen voor een andere plantaardige melk zoals kokosmelk of havermelk. Kies je voor koemelk, ga dan voor halfvolle of volle melk. Magere melk maakt je pudding waterig. Varieer verder met (diepvries)fruit; probeer eens granaatappelpitjes, ananas of passievrucht. Extra bite in je pudding? Voeg dan granola of een handje noten toe. Voor liefhebbers van chocolade: top je chia pudding af met cacao nibs.
Ook in overnight oats kun je chiazaad goed gebruiken. Het zorgt ervoor dat je ontbijtje lekker dik en lobbig wordt.
Zo gezond is chiazaad
Hoe gezond is chiazaad eigenlijk? Lees hier meer over dit bijzondere zaadje.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.