Espresso e cannoli: een perfect tussendoortje om de dag mee door te komen! Een goeie opfrisser en een heerlijke verwennerij ernaast, de Italianen zijn er dol op… en wij ook! Maar wat zijn deze rolletjes Italiaanse heerlijkheid nu eigenlijk? En nog belangrijker: hoe maak je ze zelf? Dit is alles wat je moet weten over cannoli!
De geschiedenis van cannoli
Onze Janny legt het in het kort uit: “Dit is dé zoete specialiteit uit Sicilië, het Italiaanse eiland. Hij wordt il connolo genoemd, omdat dat woord zoiets betekent als ‘het buisje’ of ‘het rolletje’.” En als je naar de vorm kijkt, dan snap je die naam wel! “Van origine vul je de cannoli eigenlijk alleen met ricotta, maar tegenwoordig zie je steeds meer verschillende soorten vullingen. Van mascarpone, tot ganache, maar ook gekonfijte vruchten of een Italiaanse pistachecrème.” Voor iedereen is er wel een rolletje te vinden. “Vroeger werden de rolletjes alleen maar tijdens carnaval gegeten, maar inmiddels kun je gewoon altijd krijgen.” En zeg nou zelf, je kan ze toch ook het hele jaar rond eten?!
Wat heb je nodig voor het maken van cannoli?
Vanwege de kenmerkende vorm en de bereidingswijze heb je een paar niet alledaagse bakbenodigheden nodig om ze zelf te maken. Je frituurt de rolletjes voordat je ze vult en om de vorm te behouden vouw je het deeg om een cannoli vorm heen. Deze korte rvs-buisjes zijn vaak zo’n 10 tot 12 centimeter lang en 2 centimeter dik. Het is vooral belangrijk dat je roestvrijstalen buisjes gebruikt, omdat ze tegen de hitte en het vet van de frituur moeten kunnen.
Je kunt cannoli ook bakken zonder buisjes, maar dan zullen ze er niet als de kenmerkende rolletjes uitzien.
Zelf aan de slag
Dan is het nu tijd om zelf cannoli te gaan bakken! Omdat je de rolletjes helemaal naar eigen smaak kan vullen met een romige vulling geven we je eerst een basisrecept voor de deegrolletjes.
Dit heb je nodig
Ingrediënten
- olie (frituur)
- 200 gram bloem
- 50 gram boter (op kamertemperatuur)
- 25 gram kristalsuiker
- 50 gram Marsala (versterkte wijn)
- 1 ei
- 1 eiwit
- 1 gram kaneel
- 1 gram cacaopoeder
- 4 gram zout
Bakbenodigdheden
- Keukenmachine met toebehoren
- Deegroller
- Frituurpan
- Ronde uitsteker van ø 10 centimeter
- 3 rvs-buisjes van ø 2,5 centimeter
Rolletjes maken
- Kneed een stevig deeg van alle ingrediënten, behalve het eiwit.
- Kneed niet te lang, alles moet net gemengd zijn.
- Verpak het deeg in folie en laat 10 minuten rusten in de koelkast.
- Bestuif je werkblad met bloem.
- Rol het deeg uit tot 6 millimeter dikte.
- Steek 6 cirkels uit.
- Rol de cirkels uit tot ovale lapjes en wikkel ze om de rvs-buisjes.
- Plak de uiteinden vast met wat eiwit.
- Frituur de cannoli in circa 3 minuten goudbruin.
- Laat uitlekken op keukenpapier en laat afkoelen.
- Verwijder zo snel mogelijk de buisjes.
- Laat de cannoli verder afkoelen.
Wil je liever zien hoe Robèrt het voordoet? Dat kan! Hij legt je stap-voor-stap uit hoe je cannoli maakt:
Cannoli vullen
Nu de rolletjes zijn gebakken, is het tijd om de cannoli te vullen. En het leuke is: dat kun je helemaal naar eigen smaak doen! Traditioneel is Italiaanse lekkernij gevuld met ricotta, maar inmiddels zie je bijna alle romige smaakcombinaties voorbij komen.
Klassieke vulling
Wil je cannoli maken zoals ze al eeuwen gegeten worden? Maak dan een ricotta-vulling voor de rolletjes. Laat de ricotta dan eerst even uitlekken en breng het op smaak met de schil van een citroen of sinaasappel en een beetje poedersuiker.
Mascarpone
Heb je liever een dikkere romigere vulling? Ga dan voor een andere Italiaanse kaas: mascarpone. Vooral bekend als één van de basisingrediënten in tiramisu, maar ook als vulling in een cannolo is het heerlijk! Meer lezen over mascarpone en weten wat het verschil is met ricotta?
Cremeux of ganache
Heb je meer zin in een chocoladevulling? Vul de cannoli dan met een zelfgemaakte ganache! De romige vulling wordt gemaakt van chocolade en een vloeistof. Meestal is dat slagroom, maar je kunt ook ganache maken met vruchtenpuree of -sap. Je verwarmt de vloeistof, giet het over de chocolade, laat het even staan en roert het daarna tot een geheel. Een kind kan de was doen, zo simpel.
Het is een beetje vloeken in de Italiaanse keuken. Maar als je een iets stevigere vulling voor je rolletjes wil, kun je het beste kiezen voor een Franse cremeux. Voor deze vulling heb je niet per se chocolade nodig, dus je kunt ‘m ook maken met een fris fruitsmaakje. Zo heb je toch al behoorlijk wat variatie in je smaken voor canolli-vulling!
Kun je niet kiezen tussen de 2? Wij leggen je verder uit wat precies het verschil is tussen cremeux en ganache:
Pistachevulling à la Robèrt
Robèrt geeft ook zijn eigen draai aan de vulling voor de rolletjes. Hij blijft wel dichtbij de oorsprong van cannoli. Voor zijn vulling gebruikt Robèrt een pistachepasta uit Italië en versiert hij de lekkernijen met wat gehakte pistachenootjes en frambozen.
Hij laat je zien hoe je zelf de heerlijke rolletjes en de vulling maakt:
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.